De horeca na 1 juni

Jos de Winter (Dikkke Dries): “Is het niet beter om juist niet open te gaan?”

  • Door Redactie
  • |
  • 9 mei 2020
  • |
  • 9 reacties

Zoals het er nu uitziet mogen de café´s per 1 juni weer open. Dat is mooi nieuws voor de Utrechters én de horeca. Maar hoe gaat dat in de praktijk met alle regels werken?  Jos de Winter van Dikke Dries zou het niet weten. Op zijn facebookpagina legt hij uit waar hij straks tegen aanloopt. Conclusie: eigenlijk is het niet te doen.  “Mijn vraag is of het niet beter is om alle café bazen in Nederland op te roepen juist NIET open te gaan.” Lees hieronder over de worsteling van een horecaondernemer. 

Ter overweging:

Vooropgesteld :

1.Ten eerste: ik wil liever vandaag open dan morgen.
2. Ik was gisteren als een kind zo blij want we mogen weer open!
3. Met mij heel veel collega’s en niet onbelangrijk, ook vele trouwe gasten waren blij.

Blij voor ons en natuurlijk ook voor zichzelf….

Maar.

De restricties om open te mogen zijn dusdanig dat open gaan geen vanzelfsprekendheid is.

Want:

1. interpretatie van de eisen is volstrekt onduidelijk.
2. Met maximaal 30 gasten binnen is het onmogelijk om de benodigde omzet te behalen.
3. Bij iedere reservering moeten we meer info verzamelen dan de gemiddelde huisarts assistent.
4. Dit in tegenstelling tot een supermarkt, tuincentrum of Ikea.
5. De overheid wil eigenlijk niet dat de horeca al open gaat.

Gevolgen:

1.De kleine, vaak authentieke, horeca krijgt het hard voor de kiezen en is als eerste de dupe van de gedwongen maatregelen.
2. Kleine familie bedrijven als het onze kunnen van voor af aan beginnen. En moeten zichzelf compleet opnieuw uitvinden.
3. De oproep van grotere horecabedrijven om open te gaan ondanks de corona crisis krijgen we nu als een boemerang terug. ” jullie willen open? Okay, regel het maar” waarop onmogelijke eisen volgen.
4. De ziel en zaligheid van de kleine horeca wordt compleet uit deze bedrijven getrokken; even spontaan een biertje of wijntje aan de bar is gewoon niet meer mogelijk. Want, eerst reserveren.
5. Over een tijd kunnen we alleen nog maar uit eten of een drankje doen bij de grote wereldwijde eenheidsworsten.

Vandaag hebben we alle mogelijke scenario’s om weer open te gaan, doorgenomen.

Zoals:

1.All inclusive, per shift met een maximale eindtijd. Oftewel, na twee uur oprotten.
2. Arrangementen, 4 hoofdgerechten, fles wijn, kop koffie. ( een goede, eerlijke optie)
3. Entree heffen.
4. Minimale besteding p.p.
3. Alle andere opties die je bij Disneyland voorgeschoteld krijgt.

Kortom, het café in zijn huidige vorm, waar je even binnenstapt voor een snelle kop koffie of een avondje doorzakken heeft voorlopig geen bestaansrecht. Het is simpelweg niet te doen.

Verder lijkt het erop dat de kleine kroegbaas zich de komende jaren de blubber moet werken om rond te komen met grotere kans op doodlopende weg te belanden dan een gezonde financiële oude dag.

Dus. Mijn vraag is of het niet beter is om alle café bazen in Nederland op te roepen juist NIET open te gaan. Niet onder deze voorwaarden, onder deze druk, met het risico om aangekeken te worden als brandhaard van besmettingen of gewoon als geldwolf.

Ik weet het niet.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

  • Ben schreef:

    Uitstekend verhaal. Op deze manier heeft opengaan geen enkele zin. Niet voor de ondernemer en niet voor de klanten.

  • Chris van Veen schreef:

    Een ongemakkelijke waarheid. Maar wel de waarheid.

  • jos stelling schreef:

    helemaal mee eens. Goed stuk ook. Nog iets: de NOW regeling was gebaseerd op de verplichte sluiting. Nu het allemaal weer open mag en je het dus zelf mag uitzoeken vervalt wellicht de steun per 1 juni.

  • Barbara schreef:

    Kom net van de Lijnmarkt voor mijn brood bij B&S,bomvol! Drie weken geleden liep er wel geteld één man! Volgens de funshoppers is er niets meer aan de hand. Afstand 1.50m? Nog nooit van gehoord. Dus gooi de horeca ook maar gewoon open.

  • Laura schreef:

    Ik heb dezelfde ervaring. Nog niet zo lang geleden kon je op de fiets door de Lijnmarkt. Een paar mensen voor Bond & Smolders. Vandaag was het als op een gewone zaterdag. Dit is geen verrommelen, dit is gewoon de 1,5 meter consequent negeren. Goor alle regels maar overboord, inclusief de sluiting van de terrassen. De rekening komt later wel.

  • Frits schreef:

    “Bij iedere reservering moeten we meer info verzamelen dan de gemiddelde huisarts assistent.” Hoe verzin je het? Moet de kroegbaas vragen of je klachten hebt? Wat voor antwoord zal hij krijgen? “Ja, ik ben doodziek?” Gelooft Rutte het zelf?

  • Steven schreef:

    Mijn biertje kan ik thuis wel drinken. Dat is het probleem niet. Ik ga naar het café voor het sociale gebeuren, voor een praatje en een lach. Dat wordt heel moeilijk op deze manier. Jos de Winter heeft gelijk.

  • will schreef:

    Stelselmatig is de overheid de kroeg aan het nekken. Niet roken, leeftijdgrens, max 30 man inclusief personeel en allerlei andere corona-voorwaarden. Je gaat toch niet per se naar het café om er gezondheid op te doen? Over niet al te lang is de alcohol aan de beurt en is het definitief gedaan met dat kleine café aan de haven. Blij dat ik het allemaal nog mee heb mogen maken

  • Henk Westbroek schreef:

    Eersteklas analyse. Het gebrek aan politiek mededogen met horecaondernemers en bezoekers, zou wel eens bemest kunnen worden door de Christen Unie in de regering. Plezier is zonde immers, en drank des duivels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *