Stadsschouwburg

Ithaka Festival: jonge nieuwkomers tonen creativiteit

Leerlingen maken een film tijdens de driedaagse filmworkshop - Foto: The Film Bakery

Over twee weken is de Stadsschouwburg Utrecht podium voor jongeren die net in Nederland zijn. Zij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de optredens en films die ze mogen laten zien tijdens het Ithaka Festival op vrijdag 10 mei. 

De jongeren die mee mogen doen met het festival zijn allemaal nog niet lang in Nederland. Het zijn leerlingen van de Ithaka Internationale Schakelklassen in Utrecht, waar jonge migranten van 12 tot 18 jaar les krijgen. Ze maken in deze jaren de eerste stappen richting het Nederlandse onderwijssysteem, vanuit hun land van herkomst. Het is volgens de initiatiefnemers belangrijk dat leerlingen, naast het leren van de taal, ook andere vaardigheden ontwikkelingen, zoals creativiteit, samenwerken en probleem oplossen. Dit komt naar voren in het Ithaka Festival. “In het creatieve proces van een film maken met elkaar zit enorm veel kracht. Behalve dat jongeren beeld leren begrijpen, wordt spelenderwijs aan de Nederlandse taal gewerkt, staat het samenwerken centraal en neemt hun zelfvertrouwen en creativiteit zichtbaar toe”, aldus The Video Bakery.

Er werden filmworkshops gegeven om de leerlingen zo goed mogelijk voor de dag te laten komen op het Ithaka Festival. The Video Bakery: “De jongeren kregen de creatieve vrijheid om hun eigen filmonderwerp of act te bepalen en geven daarmee een uniek inkijkje in de thema’s die bij hen leven. Sommige jongeren maakten korte fictie films, anderen maakte een korte documentaires. Alles werd door de jongeren zelf ontwikkeld, van script tot montage. Podiumdisciplines die worden getoond variëren enorm, van rap tot dans, en van theater tot ingetogen liedjes.”

Niet alle films en acts die zijn gemaakt en voorbereid zijn te zien op het grote podium: op de drie vestigingen van de school werden open podia georganiseerd, waar leerlingen werden gekozen die deze stap mogen maken. De makers van de beste film en de beste act kunnen een award winnen, en vijf filmgroepen mogen in de zomer een nieuwe film ontwikkelen in samenwerking met Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. De vijf films gaan in première op het Nederlands Film Festival 2019.

Het Ithaka Festival vindt plaats in de Stadsschouwburg Utrecht op vrijdag 10 mei 2019 op en is alleen voor genodigden. Het is een project van Stichting De frisse blik, The Video Bakery en Ithaka ISK Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsschouwburg Utrecht, Fonds 21, VSB Fonds, Kansfonds, Stichting Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds en KF Hein Fonds.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *