Hoera voor Nollywood!

Dear beloved friend: een hallucinerende blik van Nederland naar Nigeria en terug

Dear beloved Friend, de ‘life film experience’ van Dries Verhoeven, komt tijdens het Springfestival terug naar de Stadsschouwburg. Kijk hier voor meer informatie en lees hieronder het interview met Verhoeven dat we eerder op De Nuk publiceerden.

Utrecht is een gehucht vergeleken bij Lagos met een inwoneraantal van 25 miljoen. Een bezoek aan die energieke metropool kan deze maand voor een keer zonder vliegschaamte. Met Dear beloved friend transporteert Dries Verhoeven een Afrikaans theatergezelschap naar de Utrechtse Stadsschouwburg, en het publiek naar daar. Met dank aan Elon Musk.

Met Dear beloved friend brengt de altijd spraakmakende theatermaker Dries Verhoeven een heel bijzondere voorstelling. Maar wat moeten we ons eigenlijk voorstellen bij een ‘life film experience’? 

“Het publiek beleeft een in realtime geregistreerde voorstelling vanuit Lagos, waarin je op afstand volgt hoe Nigerianen naar ons westerlingen kijken. Met alle cinematografische middelen die hen tot hun beschikking staan leggen ze de Europese mindset onder de loep. Via live contact met het Utrechtse publiek onderzoeken ze onze relatie tot Afrika, onze nervositeit, onze angst en behoudzucht. Dat doen ze heel puur, heel intelligent en met de blik op de horizon. Ze bouwen een feestje op onze onheilsretoriek.” 

Maar hoeveel cinematografische middelen hebben ze dan in Lagos? 

“Veel meer dan je waarschijnlijk denkt. De bijnaam van Lagos is Nollywood – de tweede grootste filmindustrie ter wereld. Nee, niet na Hollywood, maar na Bollywood. Want cinematografisch is het westen al lang niet meer het centrum van de wereld. Hoe zeer wij zelf nog steeds in dat sprookje geloven.” 

Met de technische en dramaturgische knowhow zit het dus dik in orde. Maar hoeveel voorkom je dat straks op het moment suprême bijvoorbeeld het internet eruit knalt?

“Een voorstelling als Dear beloved friend is totaal afhankelijk van de techniek. Dus dat bezorgde me wel slapeloze nachten. Omdat de stroom daar de godganse dag uitvalt. Omdat internet niet vanzelfsprekend is. Omdat repeteren niet makkelijk is: mensen staan soms uren in de file vast, of krijgen malaria. Afgelopen maand waren alle bankautomaten buiten bedrijf. Op alle mogelijke manieren word je tegengewerkt bij een productie als deze. Maar dan heb je buiten de Nigeriaanse instelling gerekend. Ondanks tegenspoed blijven ze vechten en doorgaan. Heel inspirerend. Voor de voorstelling hebben we daar een groot dieselaggegraat staan en een apparaat dat de fluctuaties op het stroomnetwerk neutraliseert. En we hebben twee internet-systemen, waarvan Starlink van Elon Musk, dat ook in de Oekraïne wordt gebruikt, bij een wegvallend signaal de zaak overneemt.” 

Tussen performers en publiek zit straks 7000 kilometer. Wat gebeurt er als twee totaal verschillende werelden samenkomen? 

“Wanneer je samen een kunstwerk realiseert, vallen je allereerst de overeenkomsten
op, we leven in dezelfde wereld. Veel veronderstelde verschillen zijn imaginair. Maar een van de zaken die duidelijk werd bij het maken, is het verschil in onze houding naar de toekomst. De Nederlander ziet die met angst en beven tegemoet. Vraag ik jonge mensen hier hoe ze denken dat de dag van morgen eruit gaat zien, dan krijg ik regelmatig ‘ik hoop zoals gisteren maar ben bang van niet’. Dat antwoord zul je in Nigeria zeker níet horen. Daar hebben ze juist heel veel zin in de dag van morgen. Ik kwam er geen depressieve mensen tegen. Wij in Europa hebben een grote mate van nostalgie, we houden van de wereld zoals die er gisteren uitzag en van de positie die we daarin innamen. De gedachte dat die positie morgen heel anders zou kunnen zijn, leidt tot nogal wat onbehagen.” 
 

Een film is altijd hetzelfde, maar een voorstelling is steeds anders. Hoe verschilt de Dear beloved friend in Utrecht met die van Eindhoven? 

“Hmmm, het is ingewikkeld om iets te zeggen zonder dat er ‘spoiler alert’ bij moet. In het begin lijkt het alsof je een film kijkt, maar langzaam maar zeker wordt het live aspect onmiskenbaar duidelijk. Je weet dat je echt uit het raam kijkt, niet meer naar het Utrechtse toneel maar via die internetkabel ver, ver, ver weg van die dikke Schouwburgmuren de wereld in. En dat omgekeerd de acteurs daar in Lagos terugkijken. En dat is heel spannend.” 

Dear beloved friend, van Dries Verhoeven & Kininso Koncepts, ma 27 & di 28 maart, Stadsschouwburg Utrecht. Kijk hier voor meer info en tickets.

19 & 20 mei SPRING Performing Arts Festival. Utrecht. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Hieronder de trailer van Dear beloved friend.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *