Opinie

Is cultuur pas cultuur als die gesubsidieerd wordt?

Wethouder Klein: "We realiseren ons dat het behelpen is."

In een mooi interview met De Volkskrant kijkt Johan Gijsen terug op 2020. Le Guess Who ging niet door, al was er wel een online alternatief dat energie gaf. Zijn organisatie kreeg een financiële bijdrage van het rijk omdat het festival als vitaal werd beschouwd. Het zorgde er voor dat hij personeel en artiesten kon betalen. Een lichtpunt in sombere tijden. Maar Gijsen ziet ook de ellende in de entertainmentindustrie. Bedrijfjes die zijn omgevallen of zullen omvallen. Ik hoor die verhalen ook. Zzp-ers die zeggen “zich zelf opnieuw te moeten uitvinden.” Wat in de praktijk niet zelden betekent dat ze vakken vullen of hun inventaris te koop zetten op Marktplaats.

Het interview lezend, moest ik terugdenken aan een zoom-sessie die de gemeente tijdens de eerste lockdown hield met niet gesubsidieerde culturele ondernemers. Het overleg was geïnitieerd door wethouder Anke Klein “omdat de  niet gesubsidieerde sector een hele belangrijke factor in de stad is.”

Aanwezig bij de sessie waren culturele ondernemingen als Snowstar, Louis Hartlooper Complex, Elevation Events, Mobile Arts, Impact Entertaiment en dB;s. Vrolijk waren hun verhalen niet. Het verslag van de sessie sloot de wethouder als volgt af: “Goed om te horen welke ideeën jullie hebben om aan de slag te blijven. We realiseren ons dat het behelpen is. Vooral buiten zal er meer mogelijk worden de komende tijd, we werken er hard aan om daar als gemeente duidelijkheid in te scheppen en dat te ondersteunen. De druk op de openbare ruimte is groot, maar we willen graag dat cultuur daar een goede plek in krijgt. Laten we spannende dingen blijven doen om in beweging te blijven.”

Bemoedigende woorden die helaas aan kracht inboetten omdat er niets concreets werd gezegd.

Ondertussen verleende afgelopen jaar de gemeente noodsteun aan een aantal culturele instellingen in de stad. Criteria daarbij zijn dat zij van groot belang zijn voor de stad én al subsidie krijgen van de gemeente. Dat betekent forse uitkeringen aan onder meer TivoliVredenburg, het Centraal Museum en de Stadsschouwburg. Aan hun belang hoeft niemand te twijfelen. Dat is zo groot dat ze net als systeembanken niet omvallen. Gelukkig maar.

Maar hoe zit het met de zwaar getroffen niet-gesubsidieerde culturele instellingen? Met die zzp-ers en kleine bedrijfjes die Johan Gijsen ziet omvallen? Zij zijn volgens de wethouder van groot belang, maar komen niet in aanmerking voor de noodsteun. Waarom? Omdat cultuur kennelijk pas cultuur is als die gesubsidieerd wordt. Voor hen bleken de woorden van de wethouder een bittere realiteit: “We realiseren ons dat het behelpen is.”

Een flink aantal culturele ondernemers heeft sinds de zoomsessie te veel spannende dingen moeten doen. Een vervolg op de sessie is er nooit gekomen.

Laat uw reactie achter

Reactie

8 reacties

  • Darian Grootmans schreef:

    Van de gesubsidieerde instellingen is het bankrekeningnummer bekend. En ze hebben stuk voor stuk een directeur die die het -anders dan de kunstenaars- met anderhalve ton en een beetje per jaar moet doen. De uitzondering bevestigt de regel. De twee directeuren van Paradiso ontvangen elk slecht 133000 per jaar.

  • Coen schreef:

    zzp-ers naar het uwv en de gesubsidieerde cultuurmanagers warmen zich aan de noodsteun.

  • Erica schreef:

    En al de gesubsidieerde kunstencentra programmeren nu online of live maar dan voor dertig personen. Wat concreet betekent dat de kunstenaars nada, niets krijgen. En blij moeten zijn met de exposure.

  • Mark schreef:

    Laten we spannende dingen doen om in beweging te blijven. Welke halve gare bedenkt dat?

  • F. van Laar schreef:

    Het is weer een voorbeeld van loos taalgebruik van deze wethouder. Want wat stelt ze nou eigenlijk voor? Ik ben wel benieuwd naar het verslag van deze sessie.

  • Charles schreef:

    Ik kan het mis hebben maar toch heb ik het idee dat TivoliVredenburg met zijn inpandige horecagelegenheden nou niet echt op zwart zaad zit.

  • Theo Keizer schreef:

    De kwartiermaker van De Machinerie krijgt een half miljoen voor drie jaar advies. Stemt tot nadenken. Overigens niet in het stadskantoor.

  • Marja schreef:

    Wie een subsidie-relatie heeft met de gemeente zit gebeiteld. Ons kent ons. Het is de tragiek van de kunstenaar als zzp-er. Uiteindelijk doe je er niet toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *