Een groep betrokken burgers hoopt op korte termijn duizend handtekeningen onder een petitie te verzamelen. Daarin vragen ze burgemeester Dijksma om een referendum over de toekomst van de stad Utrecht. Onlangs is namelijk een ruimtelijke strategie vastgesteld (RSU 2040). Het plan is om Utrecht binnenstedelijk naar 440.000 inwoners te laten groeien. Initiatiefnemers Jan Korff de Gidts en Anna Zanger: “Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen voor leefbaarheid, ook in het licht van de klimaatopgave.”
Waarom wil de initiatiefgroep vragen om een Referendum? Korff de Gidts: “Een fundamenteel punt is ondanks eerdere vragen niet beantwoord: waaróm moet Utrecht zo hard groeien? Deze plannen zijn zeer ingrijpend en we hebben als gewone burgers nauwelijks iets meegekregen over dit besluit. Wij vinden dat de bevolking hier alsnog over geïnformeerd en geraadpleegd moet worden.”
Ook inhoudelijk zijn er veel zorgen: “Ten eerste, het plan stelt 60.000 woningen te gaan bouwen”, licht Korff de Gidts toe. “Hoe garandeert de gemeente de betaalbaarheid daarvan? Bij de Merwedekanaalzone is dit faliekant misgegaan. De RSU 2040 vermeldt niet hoe de gemeente gaat zorgen dat dit bij volgende projecten anders zal zijn.”
Die focus op groei noemt hij als tweede zorg. “Het devies is groeien in kwantiteit, terwijl kwaliteiten van de stad het onderspit delven.”
Ten derde is de vraag waarom er voor ‘verdichting’ is gekozen. Daarbij zijn volgens Zanger de gevolgen niet in beeld gebracht. “We zouden hier van 2.600 naar 3.600 mensen per vierkante kilometer gaan. Hoe leefbaar is dat nog? Daar is geen onderzoek naar gedaan.” De gemeente wil tegelijkertijd vergroenen. Zanger vreest dat de gemeente onder andere op dit punt geen harde randvoorwaarden aan projectontwikkelaars gaat stellen, omdat ze die veel te hard nodig heeft.
Korff de Gidts: “Wat we ook missen, is hoe Utrecht middels dit RSU gaat voldoen aan de klimaatopgave van ‘Parijs’. We zien op dit moment om ons heen hoe belangrijk het is om hier echt aandacht aan te besteden.”
Ambitieuze plannen, vindt de initiatiefgroep – en hoe Utrecht de plannen denkt te gaan betalen, is een vijfde zorgenpunt. Een financiële onderbouwing ontbreekt namelijk. De petitie is te vinden op https://rsureferendum.petities.nl/
De teller staat inmiddels op 961 ondertekeningen.
Het is al te vol.
Doen!
Weet dat veel mensen willen ondertekenen!!!
GroenLinks en D66 verkrachten de fundamentele beginselen van de democratie. Dat deed Trump ook, dat doet Erdohan ook. Ook voor hen is de leus: ‘Het doel heiligt de middelen’, het dominante uitgangspunt.
In 1850 waarschuwde de Europese grondlegger van de liberale democratie, Alexis de Tocqueville, al voor de dictatuur van de meerderheid. Een democratie kan slechts functioneren als de meerderheid rekening houdt met de minderheid. Nu het gaat om de toekomst van de stad drukken GroenLinks/D66, met een verkiezingsnederlaag in het vooruitzicht, met velerlei nota’s opvattingen door die door de hele oppositie en door zeer veel burgers worden bestreden. Democratische beginselen worden opgeofferd.
Recent stuurde het college een brief aan de raad over de Rijks Mobiliteitsanalyse. Een onpartijdig document van vele honderden pagina’s met een overzicht van de mobiliteitsplannen en perspectieven van het Rijk. Nuchter en objectief.
Ons vooruitstrevende, ‘links’ college, weet dat nuchtere document, in een brief aan de raad, uit te leggen als een overwinning van het Utrechtse beleid. Met het ‘Wiel met Spaken’ als kernpunt.
Het ‘Wiel met Spaken’, dat nog geen 2 maanden geleden genadeloos door de landelijke politiek werd afgeserveerd bij het uitdelen van miljarden voor mobiliteit.
GroenLinks/D66 verspreiden een gif in de stad dat ons lelijk gaat opbreken als ‘rechts’ de stad gaat domineren. Terug naar de fundamentele beginselen; Over belangrijk, lange termijn, beleid, dient consensus te bestaan.
Dit is hoe Utrecht de Agenda 2030 van de VN (duurzame ontwikkelingsdoelen – SDG) concreet vorm wil gaan geven de komende jaren. Jan van Zaanen heeft veel tijd en energie gestoken in het opgang brengen van de visies/plannen en Sharon Dijksma neemt dat stokje over in nauwe samenwerking met projectontwikkelaars. Overigens hebben het college/ambtenaren die plannen allemaal niet zelf bedacht, dat ontdek je als je de verschillende Duurzame ontwikkelingsdoelen leest, die zijn de basis voor deze plannen, zoals bijvoorbeeld deze: https://sdgcompass.org/sdgs/sdg-11/).
Velen denken dat dit alles met ‘vergroenen en duurzaamheid’ te maken heeft, maar niets is minder waar. Want bij dit alles hoort ook de zogeheten ‘verdichting’ die in Utrecht dus neer zou komen op van 2.600 naar 3.600 mensen per vierkante kilometer.
En die verdichting is weer gelinkt aan plannen onder de naam: Tri-State-City (https://www.tristatecity.nl/). Utrecht als onderdeel van een wereldstad die drie staten (NL, Belgie en Duitsland) beslaat.
Als je in de (binnen)stad woont is dit alles op z’n minst interessante kost, vooral voor diegenen die graag willen weten waar het heen gaat met hun woon- en leefomgeving.
Goeie punten worden hiermee aan de kaak gesteld alvast bedankt voor de goede inzet,het wordt wel zware kluif, want daar is meer geld mee gemoeid dan dat men zich om de burger geeft, blijkt dat dat een veel voorkomend probleem is,ik mag hopen dat daar grip op komt maar ook je heb te maken met echte bobo’s die het juridisch lang vol kunnen houden nogmaals bedankt voor alle inzet… Véél succes en ik zou zeggen tekenen