Te ingewikkeld en nauwelijks onderbouwde afwijzingen

Impulssubsidie: derde aanvraag van Sophia Anastasia en PvdA doet oproep aan kunstenaars

 • Door Redactie
 • |
 • 15 juli 2021
 • |
 • 8 reacties

Sophia Anastasia voelt zich van het kastje naar de muur gestuurd

Wij publiceerden recent op de Nuk het verhaal over de aanvraag van een impulssubsidie door de Utrechtse kunstenaar Sophia Anastasia. (Lees hier)

Het werd een aanklacht tegen een bureaucratisch systeem waar je als kunstenaar niet doorheen komt. De eerste aanvraag van Sophia werd afgewezen zonder motivatie maar op aanwijzingen van een medewerker van de culturele afdeling deed ze een volgende aanvraag, waar een telefonisch toelichtingsmoment kwam waarna het werd afgewezen op eisen die niet bij deze subsidie horen.

Inmiddels heeft ze een derde aanvraag ingediend, terwijl ze wacht op de behandeling van de bezwaren op de afwijzing van de tweede. We zijn bijna een half jaar verder en keer op keer klopt Sophia aan dichte deuren wanneer ze de foute afwijzing probeert te adresseren.

kastje/muur en afwijzingen

“Sinds een half jaar probeer ik een laagdrempelige impulssubsidie aan te vragen voor een project waarbij de stedelijke ontwikkeling rond Utrecht CS door de ogen van een kunstenaar worden vastgelegd en gecommuniceerd, maar loop aan tegen lange wachttijden, kastje/muur en afwijzingen. De tweede, op advies van de afdeling Cultuur zelf, herziene aanvraag is afgewezen waarbij ik heb gemerkt dat er iets mis is gegaan bij de beoordeling van mijn aanvraag. Per abuis is de bijlage met mijn werk niet ingezien. Blijkbaar was er ook een probleem met het openen van mijn website. En verder is het afgewezen op criteria die op deze subsidie niet van toepassing zijn. De opmerkingen van externe adviseur Ralf Lambie kloppen niet. Dat heb ik laten weten maar geen reactie.”

Ik heb de argumenten van de afwijzing van commentaar voorzien.

De reactie van Sophia op de afwijzing is hier te lezen. Tot nu toe is er vanuit de gemeente nog niet gereageerd op haar verhaal. Ze hoopt dat die reactie er nu wel komt. De aanvraag voor de subsidie bedroeg 2500 euro.

PvdA-raadslid Hester Assen onderkent de problemen die kunstenaars ondervinden bij het aanvragen van subsidies. Ze zijn te ingewikkeld en afwijzingen worden soms niet onderbouwd. In onderstaand filmpje roept ze kunstenaars hun ervaringen te melden. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

8 reacties

 • Patrick schreef:

  Mooi dat het advies van die beoordelaar nu openbaar is. Wat was zijn opdracht? Zoveel mogelijk subsidies afwijzen? Vuilnisman kan deze zak ook mee?

 • Ellen schreef:

  Hier gaat van alles fout. Triest dat er niemand bij de gemeente is die het gesprek met deze kunstenaar aangaat. Daar valt veel van te leren. Wethouder, kom eens uit die ivoren toren!

 • Jacob Kloosterman schreef:

  Sterk weerwoord van deze kunstenaar. Ik ga er vanuit dat de externe adviseur verder niet thuis geeft.

 • Paul den Hollander schreef:

  Wat een vreemde manier van het omgaan met een subsidie-aanvraag.
  Als je de website van mevrouw Anastasia bekijkt (dat heb ik gedaan), dan zie je toch duidelijk dat dit een zeer diverse & serieuze kunstenaar is… waarom wordt haar aanvraag dan niet serieus bekeken ?
  Het feit dat de beroordeling doorspekt is met foute aannames zegt al genoeg, dit was broddelwerk… alleen daarom al zou de gemeente haar aanvraag opnieuw moeten bekijken (en toekennen ?).

 • SedMorteza schreef:

  Wat een bizar verhaal. Best beschamend voor Utrecht omzoomd om zo met de stadskunstenaars om te gaan. Het lijkt dat de beoordelaar Anastasia kwalijk neemt dat ze bijvoorbeeld geen5000 euro heeft besteed aan een marktonderzoek om zijn vragen te beantwoorden.
  “Artistieke potentie” lijkt ook op een truc voor de beoordeling. Het is goed vaag zodat je als beoordelaar of subsidiegever alle antwoorden naar je zin kan af- of goedkeuren.

  Het is ook niet begrijpelijk dat mevrouw Assen één misstand of fout niet genoeg fout vindt om haar controlerende rol te vervullen en deze bizarre verschijnsel te laten stoppen. Wat als er geen respons op haar oproep zou komen? Dan heeft Anastasia pech gehad en mag dit verhaal de prullenbak in? Dat vind ik niet te rechtvaardigen.

  Ik vrees dat dit een verhaal van insiders en outsiders is waar de kunstenaar niet bij de insiders hoort. Ik ben benieuwd hoeveel de externe beoordelaar hieraan verdient en hoe zijn vragen in andere goedgekeurde aanvragen zijn beantwoord.

 • Jo schreef:

  Heeft de gemeente Utrecht al contact met haar opgenomen? Best jammer, dit.

 • Bas van Houwelingen schreef:

  Deze deskundige, godbetert ook nog eens zelf kunstenaar, moet de ogen uit zijn kop schamen.

 • Roel van Laar schreef:

  Op zich goed dat dit PvdA-raadslid ervaringen van andere kunstenaars wil horen. Maar ik verwacht niet dat er veel response komt. Wie zich openlijk uitspreekt tegen de cultuurambtenaren hoeft op weinig steun meer te rekenen. Zo gaat dat met klokkenluiders. Ik ben om die reden erg benieuwd naar de reactie op de nieuwe aanvraag van Sophia Anastasia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *