Onze columnisten

Het is weer tijd voor UIT

Ties de Theije (1994) heeft Product Design gestudeerd aan de HKU en is momenteel werkzaam als communicatieadviseur bij Enof creatieve communicatie. In zijn vrije tijd bevindt Ties zich graag op het water, in de sneeuw of op het ijs.

Jaja, het is weer tijd voor de Utrechtse Introductietijd. Die tijd van het jaar waarin de stad uit het niets overspoeld lijkt te worden door 4.000 nieuwe, verse en energieke Utrechtse studenten. Aangevuld met zo’n 700 UIT-vrijwilligers, beveiliging, politie, brandweer, standhouders, sponsors en huidige studenten een feestje voor pak ‘m beet 8 tot 10 duizend vrolijke mensen (sorry, niet gefactcheckt).

4.000 / 352.795 x 100 = 1,13%

Vierduizend UITlopers gedeeld door driehonderdtweeenvijftigduizendzevenhondervijfennegentig bewoners maal honderd maakt één komma dertien procent groei. Met andere woorden, als je alleen de cijfers zou geloven, zou dit verschil nauwelijks merkbaar zijn. Niets is echter minder waar. Want volgende week zullen de fietspaden, wandelroutes én autobanen UITpuilen met UITlopers.

Een feestje voor de stad

En wat betreft de evenementen. De hele week zullen er in Utrecht vele straten, pleinen en parken ondergedompeld worden in het UITgedruis. En het mooie is, als jij niet nét van de middelbare school komt, maar wel een graantje mee wil pikken, is er alsnog genoeg voor jou te doen! Want vele van de door de UIT georganiseerde activiteiten zijn vrij toegankelijk of te bezoeken met een specifiek ticket. De Stadsintroductie op maandag bijvoorbeeld, met standjes, springkussens, barretjes en muziek verspreid over de bekendste pleinen van Utrecht. Of de parade, dinsdag op de Uithof. De Sportmarkt op Olympos. Het Verenigingskwartier en het Cultureel Festival inclusief Foodtrucks in Wilhelminapark. Ook zijn er kaartjes te koop voor de avondfeesten op maandag, woensdag en donderdag in Tivoli Vredenburg en het afsluitende festival op vrijdag in Griftpark.

Foto: Chantal Spaan

Voor en tegenstanders

Maar zoals bij élke stadsactiviteit zijn er voor en tegenstanders. Ook al is hier slechts sprake van een groei van een ruime procent, deze 4.000 UITlopers centreren zich duidelijk in en om de binnenstad van ons mooie stadsie. Met als gevolg dat elk jaar de klachten van omwonenden en andere stadsgebruikers helaas gestaag binnendruppelen. Klachten over geluid, fietsen, voetgangers op fietspaden, drankgebruik of studenten in je voortuin, er komt van alles aan bod. En ook vele journalisten en plaatselijke nieuwsbronnen grijpen in deze komkommertijd hun kans om enkele kekke artikeltjes, voorzien van quotes van net iets te jonge aangeschoten/brakke UITlopers, te produceren.

Deze mensen komen op de fiets!

Utrecht fietsstad, we probeerden het bij de overdracht van het Songfestival bidbook al duidelijk te maken: een Utrechter komt op de fiets. Dat geldt ook voor deze aanstaande Utrechters. Dat betekent dat er her-en-der wat meer fietsen kunnen rondslingeren dan we al gewend zijn. Ook zullen veel van de te verplaatsen kilometers in de binnenstad juist te voet afgelegd worden, waardoor er soms stoeten aan wandelaars op de fietspaden ontstaan. Probeer deze niet met geweld aan de kant te beuken. Veel van deze jongeren moeten gewoon nog wennen aan het drukke mobiliteitssysteem. Een vriendelijke “hallo, mag ik er langs” brengt vaak meer succes.

Wees gewaarschuwd

Of je dit nu een groot en UITbundig liefhebber bent of niet, de UIT komt eraan. Vind je het niks? Wees dan gewaarschuwd. De buitenactiviteiten zijn om 23.00 uur afgelopen. Maar wat een individu daarna gaat doen is niet in handen van de UIT-organisatie. Bedenk je: het zijn gewoon 4.000 mensen die naar jouw stad komen omdat ze daar graag willen komen studeren, wonen en leven. Ze delen dus eigenlijk dezelfde passie met Utrecht als u en ik. We hebben meer gemeen dan we denken. Heet ze welkom!

Ik heb trouwens gehoord dat er nog enkele tickets beschikbaar zijn…

https://utrechtseintroductietijd.nl/inschrijven-deelnemers

Auteur Thirty030
Auteur

Thirty030

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *