4 mei

Herdenking 4 mei: Veelzijdige en afwisselende voorstelling door drie artiesten

Ellen ten Damme in Concert to End All Wars – Foto: Jasper Juinen

Op zaterdag 4 mei, tijdens het herdenkingsconcert in de Domkerk, zal zangeres en actrice Ellen ten Damme samen met bigbandleider Konrad Koselleck en cabaretier Vincent Bijlo het podium betreden. De artiesten leggen in de voorstelling The Concert to End All Wars het verband tussen het herdenken van de gevallenen op 4 mei en het vieren van Bevrijdingsdag op 5 mei. 

De voorstelling brengt een mix van verschillende genres, zoals jazz en klassiek. Koselleck: “We spelen muziek uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog of muziek die gerelateerd is aan het onderwerp, bijvoorbeeld uit iconische speelfilms. Alles loopt vloeiend in elkaar over: tekst, zang en muziek vullen elkaar aan.” Vincent Bijlo zal een aantal gedichten voordragen en verhalen vertellen uit de oorlog, zoals over de redding van een groot aantal joodse kinderen. De gedichten komen van de monumenten die in de stad staan. Verder wil hij een bespiegeling geven op het herdenken en daarmee een brug naar het heden slaan.

Samenspel met Domcarillon

Het concert met Ellen ten Damme, Vincent Bijlo en Konrad Koselleck begint na afloop van de herdenking op het Domplein, om circa 20.30 uur. De muzikanten beginnen op het Domplein, waar ze een stuk zullen meespelen met het Domcarillon. Daarna zullen zij de kerk in lopen. De toegang van het concert is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Koselleck is zich er van bewust dat het herdenkingsconcert een speciale lading heeft en dat het bijzonder is dat hij met zijn Duitse achtergrond op deze plek kan spelen op 4 mei: “Het is een grote eer, dat wij gevraagd zijn. Onze kracht is verbinden, dat is een van de redenen dat wij spelen. Het is voor mij heel belangrijk om mensen van verschillende leeftijden, van verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. En dat het publiek rijker weer naar huis gaat. Dat is ook de kracht van Vincent.”

Bevrijdingsfestival

Op 5 mei treedt Konrad Koselleck met zijn complete bigband en Ellen ten Damme op tijdens het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Om 14.00 uur staat de act op het hoofdpodium, waarmee de verbinding tussen herdenking en vieren extra word geaccentueerd.

Vincent Bijlo in Concert to End All Wars – Foto: Jasper Juinen
Vincent Bijlo en Konrad Koselleck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *