In 2017 kwam aan het licht dat iemand met geld zat te knoeien bij Buma/Stemra, een organisatie op het gebied van muziekauteursrecht. Hoofd juridische zaken Anja Kroeze en de financieel directeur Wieger Ketellapper zaten sindsdien thuis, ziek. De organisatie heeft bekend gemaakt dat Kroeze terug komt.
Henk zat ten tijde van de beschuldigingen in de Raad van Toezicht van Buma/Stemra, en heeft zo zijn mening over de situatie.
Twee jaar met rugpijn en doorbetaling van salaris afwezig. En wat voor een salaris!
En nu wandelt die Anja gewoon weer het kantoor binnen. Een wonderbaarlijke genezing. Zo gaat dat in organisaties waar het geld tegen de plinten klotst. Het hoger kader zorgt goed voor elkaar en die klokkenluider houdt in het vervolg zijn mond wel.
Helder uitgelegd. En verbijsterende informatie. Ik kan als kleine ondernemer die jaarlijks een paar honderd euro aan de BUMA afdraagt alleen maar hopen dat deze organisatie nog in staat is dat eerlijk te verdelen.
Henk heeft groot gelijk..
De man heeft er gewoon kijk op..
Beste Henk, hier lees ik iets anders over de directeur die zich volgens jou “fatsoenlijk gedroeg”. Je samenvatting “dat hij eerste klas reisde” komt niet overeen met dit Volkskrant-artikel: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/buma-directeur-van-limpt-waadt-in-geur-van-decadentie~bdd4ae9a/.
Beste Henk,
Leg nu eens precies uit wat je bedoelt met ‘iemand zat met geld te knoeien’. Beschuldig je iemand van diefstal? Dan kan je beter aangifte doen. Nu is het gewoon lasterlijk wat je aan het doen bent.
In het jaarverslag Buma staat het volgende; “De Onderzoekscommissie heeft definitief vastgesteld dat er bij Buma/Stemra geen malversaties of fraude hebben plaatsgevonden en dat de uitkeringen aan de rechthebbenden niet in het geding zijn geweest.”Dat jaarverslag heeft een goedkeurende verklaring en is door de leden vastgesteld. Wat bedoel je nu precies?
Geachte Heer Favie , Ik hoop dat het met de belastingontwijking BV van de Rolling Stones die U vanuit Amsterdam als directeur bestiert goed gaat. Verder, de eerste onderzoekscommissie constateerde frauduleus boekhoeden en tweede onderzoekscommissie omarmde de conclusies van de eerste.Alleen was het ineens niet erg meer.De eerste commissie stelde trouwens juridische vervolging voor; wat door invloed van uw uitgeverijvrienden niet gebeurde. Dat er 2 directeuren al 2 jaar thuis lopen met arbeidsrechtelijke rugpijn tegen een salaris van samen ruim 4 ton op jaarbasis, maakt u verder ook niks uit. Ook veel plezier met de andere BV’s van artiesten die u bestiert om belasting te ontwijken. U 2 zou ik haast zeggen.
Geachte Heer Terlingen,
Het enige dat de heer van Limpt verweten kan worden is dat hij betrapt is op het aanschaffen van een peperdure fles wijn. Verder is het artikel van de heer Kreling al meermalen door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond met de grond gelijk gemaakt. kijk maar in hun archief.
De discussie wordt interessanter. Zeker na de inbreng van Jan Favie die ik niet ken maar naar ik begrijp verantwoordelijk is voor belastingontduiking namens een aantal grote internationale bands. Lijkt me geen ideale pleitbezorger voor transparantie.
Geachte heer Westbroek, beste Henk,
Bedankt voor de tip om te kijken in het archief van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond. Daar vond ik een verwijzing naar een uitputtend onderzoek van de Commissie Nader Onderzoek Buma/Stemra uit augustus 2018. Eén hoofdstuk gaat daarin over de uitgaven van de heer Van Limpt, de CEO waar de Volkskrant over schreef.
Waar je het in het filmpje had over ‘dat jij eerste klas reisde’ en in je reactie hierboven over ‘een peperdure fles wijn’, staat daar toch wel iets anders.
Ik citeer: “Opvallend zijn de aanzienlijke aanschaffingen in de sfeer van persoonlijke ICT-uitrusting”. Concreet betekent dit dat hij in een half jaar tijd voor 10.000 euro voor rekening van Buma in totaal 4 apple-computers aanschafte: twee iMacs, een iPad Pro en een MacBook Pro. “Eén vast en één mobiel apparaat zouden na het oordeel van de Commissie kunnen volstaan”, staat in het onderzoeksverslag.
Hij gaf in januari 2017 ongeveer 2500 euro aan taxi- en chauffeursdiensten uit. “De commissie is van mening dat voor dergelijke onkostenvergoedingen, als het gaat om vervoer in Nederland, geen plaats zou moeten zijn, aangezien de CEO ook over een door Buma beschikbaar gestelde leaseauto kon beschikken.”
Verder altijd businessclass-vluchten. Enzovoort, enzovoort.
Het beeld uit het onderzoeksrapport is toch vergelijkbaar met wat de Volkskrant schreef, hoor.
Toch lijkt de commissie het hem in de eindconclusies te vergeven. In de samenvatting is er een mild oordeel. Dat bedoelde jij vast met die ‘fles wijn’.
Nee hoor geachte Tim. Eersteklas reizen, volop ICT aanschaf en taxigebruik was -hoewel misschien niet goed te praten- wat alle drie de algemeen directeuren van de BUMA deden die ik meemaakte en dat mocht van de voorzitter van de RvT. Het verschil tussen directeur 1 en 2 met dat van nummer 3 was dat de laatste 167 000 verdiende. De twee directeuren die nu al 2 jaar thuis zitten met arbeidsrechtelijke rugpijn tegen een salaris van 253000 en 191000 per jaar was het toegestaan precies hetzelfde te doen. Wel gek dat het hen niet kwalijk genomen werd. Oh ja, de heer Kreling had ook het verwijt dat de laatste directeur een golfabonnement van 40 k voor zichzelf had aangeschaft. Las u dat ook? Dat was een betaling voor een golfevent voor de leden. Op initiatief van Wieger K gedaan. Een van de 2 directeuren die nu nog thuis zit met rugpijn.
Geachte heer Terlingen. Het dure gedragspatroon van de voorlaatste directeur van de Buma was identiek aan dat van zijn twee voorgangers en dat van de twee directeuren die nu met rugpijn thuis zitten tegen een vergoeding van 253 000 en 191 000 per jaar. Het aardige is dat de heer van Limpt dat kwalijk genomen werd door journalist Kreling en alle anderen niet. Dat heet meten met twee maten .De heer van Limpt verdiende trouwens ruim twee ton minder dan zijn 2 voorgangers en ook minder dan zijn zieke mededirecteuren. Te weten 167 000 euro per jaar ( zie voor deze cijfers de laatste gepubliceerde jaarrekening 2017 ). Die fles wijn waarover ik sprak ( de heer van Limpt was bierdrinker) was een geschenk aan mede disgenoten tijdens een duur etentje van directeuren van Europese Buma’s en kostte 188 euro. hartelijks