Vlog

Henk over de Utrecht Canal Pride: “Waarom trots?”

Henk geniet thuis nog na van de Utrecht Canal Pride. Hij vraagt zich wel af waarom je trots moet zijn op iets waarmee je geboren wordt. Want, zo stelt hij, “je bent toch ook niet trots op platvoeten?”.

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Krijn schreef:

  Goeie vraag.

 • Gerard schreef:

  Henk heeft gelijk. We hoeven niet trots te zijn op onze geaardheid. (Het is inderdaad geen verdienste dat je hetero of homo bent)
  Laten we er gelukkig mee zijn. Wat mij betreft is iedereen “normaal”. Als dat het motto is van een canal pride sta ik er helemaal achter. Verder heb ik me zaterdag prima vermaakt in de stad.

 • Marko schreef:

  Nog even los van het feit dat het een beetje saai is dat alles tegenwoordig in het engels moet – ‘canal’, ‘pride’, ‘gay’, anders bekt het niet lekker, ofzo – is trots zijn inderdaad een beetje onzinnig. Bijna altijd eigenlijk. Trots zijn op je nationaliteit, ook zoiets.

  Maar pride, in het engels, heeft wel een iets bredere betekenis dan trots in het nederlands. “With a positive connotation, pride refers to a humble and content sense of attachment toward one’s own or another’s choices and actions, or toward a whole group of people, and is a product of praise, independent self-reflection, and a fulfilled feeling of belonging”.

  Dus misschien is ’trots’ gewoon niet het juiste nederlandse woord ervoor. Misschien is ‘fier’ beter. Zelfbewust, moedig, onverschrokken.

  Maar ja, dat bekt natuurlijk voor geen meter, Grachten Fier…

 • Jim Terlingen schreef:

  Pas onlangs begreep ik waarom het behalve een zeer lawaaiig evenement, ook zo mooi is. Ik vroeg eens aan een lieve man in mijn omgeving die een vriend heeft, hoe hij zich met hem op straat gedraagt. Nou.. hij past toch wel erg op om in het openbaar enige affectie te tonen aan zijn lief.

  Die remming hebben, vermoed ik, bijna alle homostellen. Hoe fijn moet het zijn om één dag in het jaar alles te negeren en trots te zijn op je geaardheid.

  PS. Grappig: die vriend zelf – mijn inzichtgever – vindt de Pride niet echt ‘zijn ding’.

 • Henk Westbroek schreef:

  Beste Tim, Het is weerzinwekkend dat het tonen van affectie agressie opwekt. En verder zou ik willen dat iedere menselijke verschijningsvorm elke week een publiek feest organiseert om dat te etaleren; ik zie graag vrolijke mensen. Maar trots zijn op een kwaliteit waarmee je geboren bent, waarom zou je? Al is het wel weer zo dat ik altijd veel sympathie voelde voor de slogan ” Proud to be black”. Omdat het in de onderdrukkende omstandigheden zo terecht activistisch was.

 • Ed schreef:

  Queer pride dan maar? Queer liberation; no Rainbow capitalism. Kek jasje overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *