TAAI

Hartzeer: waar is het Utrechtse centrum (en van wie is het eigenlijk)?

  • Door Redactie
  • |
  • 9 april 2019
  • |
  • 1 reactie

Hoe gaat het met het hart van onze stad? Klopt het nog voor iedereen in Utrecht, of alleen voor mensen die wat te besteden hebben? En waar ligt dat hart nu eigenlijk nog? Daarover gaat TAAI #7, dat op dinsdagavond 16 april vanaf 20:00 plaatsvindt in Het Huis Utrecht. Een debatavond voor iedereen die nieuwsgierig en/of kritisch naar de ontwikkeling van Utrecht kijkt, met gasten uit alle delen van de stad.

Waar is het Utrechtse centrum?
Centrumvoorzieningen als horeca, vermaak en cultuur ontwikkelen zich inmiddels overal, de ‘binnenstad’ rukt op tot aan Rotsoord. En ligt Leidsche Rijn eigenlijk niet in het geografische middelpunt van onze stad? Maar als het hart een plek is waar mensen samenkomen, is het Máximapark dan niet het echte centrum van deze wijk? Een groen hart, gemaakt door bewoners zelf? Is het niet tijd om Utrecht grondig om te denken, het idee van een stad met een hart en een rand vaarwel te zeggen? En moeten de publieke uitgaven dan ook niet heel anders worden verdeeld?

Hartspecialisten en toekomstdenkers
Gasten komen uit alle delen van de stad. Arjan Kleuver (voorzitter van Centrummanagement Utrecht) woont in Hoograven, Mieke Franssen (directeur van Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland en toekomstig Jongeren Cultuurhuis Overvecht) woont in Ondiep, Johan de Boer (voorzitter van Vrienden van het Máximapark) woont in Leidsche Rijn. Annemiek Rijckenberg  (onafhankelijk onderzoeker en adviseur stedelijke ontwikkeling) woont in de Zeeheldenbuurt, Petra Orthel (coördinator communicatie en marketing Bibliotheek Utrecht) woont in buiten Wittevrouwen en Greg Nottrot (artistiek leider Nieuwe Utrechts Toneel) woont in Leidsche Rijn. Andere hartspecialisten en toekomstdenkers worden binnenkort bekend gemaakt.

Debatreeks TAAI wordt georganiseerd door Het Huis Utrecht en de Utrechtse Ruimtemakers. Het is een debatavond voor iedereen die nieuwsgierig en/of kritisch naar de ontwikkeling van de stad Utrecht kijkt. TAAI #7 Hartzeer: waar is het Utrechtse centrum (en van wie is het eigenlijk)? vindt plaats op dinsdagavond 16 april van 20:00u tot 22:00u in Het Huis Utrecht. Meer informatie is hier te vinden.

Het Huis Utrecht is gevestigd in de Utrechtse wijk Pijlsweerd en biedt ruimte voor de ontwikkeling van (jonge) theatermakers. Met programmering, activiteiten en ontmoetingen brengt Het Huis Utrecht maatschappelijke vraagstukken en kunst nader tot elkaar. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Karla Kanters schreef:

    Ik mis nog een prominente binnenstadsbewoner. Veel mensen zien de binnenstad als het centrum, en het zou dus ook handig zijn als er een gast daarvandaan komt. Er zijn wel gasten die er WERKEN maar dat is toch echt anders dan er WONEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *