Thirty030

Hak voedselverspilling in de pan

Merijn Koops

Thirty030: dertig Utrechters onder de dertig jaar. Deze dertig verschillende expertises, achtergronden, opleidingen en inzichten zijn de nieuwe woordvoerders van Utrecht. Voor de Nuk schrijft iedere week een Thirty030'er over wat hem of haar opvalt in de stad.

Merijn Corneel Koops (1993) uit zijn liefde voor eten/voedsel als ondernemer, voedselactivist en kok. Geboren en getogen in Utrecht, na enkele omzwervingen weer geland in ons mooie stadsie. Eigenaar van The Work Embassy, een internationaal horeca recruitment bureau. Hoewel eten lekker moet zijn, is hij niet vies van een goed goor technofeestje.

Wist jij dat voor het produceren van één hamburger evenveel water nodig is als 90 minuten douchen? En dat je door hem weg te gooien je dus meer dan 500 liter water verspilt? Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon per jaar, wereldwijd wordt één derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid en de helft van alle geoogste groenten en fruit gaat verloren. Slecht voor de wereld, maar ook voor je portemonnee. Je kunt namelijk gemiddeld 145 euro per jaar besparen als je stopt met het verspillen van voedsel. Deze feiten zijn extra pijnlijk wanneer je je bedenkt dat er nog steeds 870 miljoen mensen elke dag gaan slapen met een rammelende maag.

Waarom zouden we voedsel produceren als het vervolgens in de prullenbak belandt? Laten we creatiever koken met onze voedselrestjes, slimme boodschappenlijstjes maken en  de kromme komkommer of de appel met een bruin plekje óók eten. Samen kunnen we de strijd aangaan tegen voedselverspilling!

Er zijn genoeg dingen die wij allemaal zelf kunnen doen, toch blijft het vaak lastig om te weten waar je moet beginnen. Daarom organiseert het Slow Food Youth Network Utrecht samen met de Vechtclub XL het Disco Soup Festival! Onder het genot van lekkere beats gaan we samen soep maken van groenten die anders weggegooid zouden worden. Ook is er een foodmarket met verschillende sociale ondernemers die zich inzetten voor het verminderen van food waste. Last but not least zijn er zijn lezingen van voedselredders, workshops en masterclasses. Kortom, een fantastische dag om de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling. Kom jij met ons een dansje doen?

Voor meer info check www.bit.ly/discosoupfestival

Voor tickets check www.ticketkantoor.nl/shop/discosoup

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *