Journalistiek

GroenLinks wil onderzoeksjournalistiek in Utrecht stimuleren

 • Door Redactie
 • |
 • 26 maart 2019
 • |
 • 7 reacties

Via schriftelijke vragen roept Melody Deldjou Fard (GroenLinks) het college op een Utrechts mediabeleid op te stellen. Ze geeft aan het belangrijk te vinden dat in Utrecht ruimte is voor onafhankelijk onderzoek, vernieuwing, experiment, discussie en debat op lokaal niveau, en dat onderzoeksjournalistiek onder druk staat. Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht, benadrukt dat lokale nieuwsvoorziening van levensbelang is voor de plaatselijke democratie. 

Deldjou Fard noemt een onderzoek (pdf) waarbij wordt gekeken hoe het huidige landschap van onderzoeksjournalistiek er in Nederland uitziet. “Er wordt een sterke mate van (letterlijke) verarming in de onderzoeksjournalistiek geconstateerd, de grootste knelpunten zijn beschikbare tijd en financiering. De impact van een onderzoeksjournalistieke productie kan groot zijn. Maar dat betekent niet dat hierdoor het aantal lezers en kijkers, en daarmee de inkomsten, toeneemt.”

“We zijn een stad met veel journalistieke talenten. Denk aan School voor Journalistiek, HKU media, en lokale omroepen en kranten”, schrijft Melody Deldjou Fard. Ze vindt het belangrijk dat de lokale journalistiek versterkt wordt, gezien de grote beleidsverschuivingen naar lokaal niveau en de grote belangstelling voor lokale vraagstukken. “Een grote en progressieve stad als Utrecht heeft een goed uitgewerkt mediabeleid nodig met voldoende aandacht voor lokale talentontwikkeling en onderzoeksjournalistiek.”

In gesprek om knelpunten en behoeftes in kaart te brengen
Deldjou Fard stelt voor dat de wethouder in gesprek gaat met diverse lokale mediapartijen, om de knelpunten en behoeftes in kaart te brengen. Het lijkt haar ook een goed idee als de wethouder zich laat inspireren door onderwijsinstellingen en andere relevante partijen, zoals het stimuleringsfonds (pilot Onderzoeksjournalistiek 2018), IMPACT, BAK (Basis Actuele Kunst), Hogeschool voor de Kunsten, School voor Journalistiek en Groene Amsterdammer.

Ook denkt het GroenLinks-raadslid aan een pilotjaar, waarin de gemeente open staat voor vernieuwende vormen en ideeën van in Utrecht gevestigde journalistieke makers. Ze wil daarbij aandacht voor het faciliteren van samenwerking, talentontwikkeling en onderzoeksjournalistiek en ondersteuning en/of vereenvoudiging van subsidie- en fondsaanvragen.

‘Het wordt tijd dat Utrecht journalistiek recht doet’
De plannen van GroenLinks liggen in lijn met voorstellen die RTV Utrecht eerder bij de gemeente heeft ingediend, als aanvulling op de journalistieke basisvoorziening van de lokale omroep. “Het wordt tijd dat Utrecht ook journalistiek recht doet aan de groei van de afgelopen jaren: lokale nieuwsvoorziening is van levensbelang voor de plaatselijke democratie. Daar moet de gemeente in investeren,” aldus Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Drs. C.Nijntje schreef:

  Van levensbelang!!! En dan volledig onafhankelijk graag. Een onafhankelijk fonds zonder enige invloed van de politiek of ambtenaren (behoudens de financiering): de redding van de democratie.
  Ook graag voortaan minderheidscolleges en zo dus weer spannende debatten e.d.. Alles moet op de schop. Tegenpartijen leiden immers uiteindelijk tot niks. Macht corrumpeert en een echte democratie is het enige antwoord.

 • Floor schreef:

  Goed initiatief. Er wordt veel gesproken (ook door politici) over de noodzaak van controlerende journalistiek in een democratie. Tot nu toe zonder enig tastbaar resultaat. Laat dit een begin zijn. En ja, het is niet anders, dat gaat geld kosten. Maar daar is ongetwijfeld een potje voor te vinden.

 • louis schreef:

  Complimenten voor dit plan. Ik zou bijna GroenLinks gaan stemmen.

 • Karel schreef:

  Dit zijn vragen waar de wethouder alleen maar instemmend op kan reageren. Waarbij ik wel een kanttekening zet bij de School voor Journalistiek als gesprekspartner. Zoals bekend is het niveau daar zo matig dat hun inbreng niet echt serieus te nemen is.

 • Bernard Tomlow schreef:

  Uitstekend initiatief. Ik weet zo al vijf onderwerpen.
  -waarom zijn de laatste drie jaar alle relevante ambtenaren bij wethouder van .
  Hooijdonk vertrokken?
  – was het valsheid in geschrifte toen wethouder van Hooijdonk de zogenaamde
  10 wethoudersbrief schreef zonder toestemming of zelfs medeweten van deze
  Wethouders?
  – waarom noemt wethouder haar ovonde aan ‘t Goylaan een fantastische verbetering van de verkeersveiligheid terwijl uit onderzoeken het tegendeel blijkt?
  – wethouder van Hooijdonk is wijkwethouder Zuid.Wat wordt massaal in die wijk
  als eerste probleem aangegeven: de ovonde aan ‘t Goylaan?
  – wat is de rol van de verkeerswethouder/bestuurder bij de aanleg van de
  Uithoflijn met een schade van inmiddels meer dan 100 miljoen?
  – welke tramlijn is de duurste tramlijn per kilometer in de wereld volgens
  Guinness book of Records?
  In mijn enthousiasme noem ik zo al zes onderwerpen. Misschien moet de initiatiefnemer voor meer onderzoeksjournalistiek eerst eens intern binnen GroenLinks zich krities afvragen of zo,n bestuurder met twee moties van afkeuring van de hele oppositie
  nog wel door moet gaan. Of is er nog een onderwerp? Waarom grijpt GroenLinks niet in bij zoveel brokken?

 • Boudewijn schreef:

  Onderzoeksjournalistiek is zeker belangrijk maar het cynisme van Tomlow kan ik wel plaatsen. Het AD/UN had een uitstekend (onderzoeks) artikel over discutabele betalingen aan BAM inzake de Uithoflijn. Het heeft tot opwinding geleid maar meer ook niet. Ook (of vooral) Groenlinks heeft hier niets mee gedaan. Pleiten voor onderzoeksjournalistiek is dan moeilijk te plaatsen.

 • Edwin Harris schreef:

  Pleiten voor meer onderzoeksjournalistiek is een vorm van cynisme in een stad waarbij degelijk journalistiek onderzoek toch geen enkel gevolg heeft. Zie de twee bovenstaande mededelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *