Partij voor de Dieren

Gemeente Utrecht verbiedt oplaten ballonnen

Beeld via: Wikimedia/Eve

Er mogen in Utrecht geen ballonnen meer opgelaten worden. Dat is de uitkomst van een motie die de Partij voor de Dieren op donderdag 21 februari indient. Zij weten voor de vergadering al dat zij de meerderheid van de raad achter zich hebben staan.

“In deze motie vragen we om een verbod van het oplaten van ballonnen. Dat is een stap verder dan onze vorige motie. Daarin ging het deels om ontmoediging”, legt raadslid Maarten van Heuven uit. Die oude motie haalde geen meerderheid. Met de nieuwe motie weet de partij ook de SP, GroenLinks, DENK, PvdA, Student & Starter, ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht te overtuigen. Volgens Van Heuven komt dat door een veranderd tijdsbeeld. “Toen hadden andere raadsleden niet zo goed door waar het over ging. Mensen denken nu heel anders over de schade die ballonnen aanrichten.”

De partij diende de motie in omdat (wens)ballonnen niet alleen als zwerfafval in de stad belanden, maar ook voor dieren vervelende gevolgen kunnen hebben. “Mensen hebben er tien seconden lol van, maar dieren zitten met de ellende. Ballonresten worden overal teruggevonden: in zeeën, natuurgebieden en helaas ook in de maag of om de nek van dieren”, aldus het raadslid.

Volgens het raadslid werkt het verbod op twee manieren. “Als mensen weten van het verbod, zullen zij geen ballonnen oplaten,” zegt hij. En wanneer mensen toch ballonnen oplaten, kunnen zij een boete verwachten. “Als het verbod op het oplaten van alle soorten ballonnen is vastgelegd, kunnen handhavers maatregelen nemen wanneer zij zien dat er toch ballonnen opgelaten worden.” Als alternatief voor ballonnen noemt Van Heuven onder andere een lampionnenoptocht, zodat ze niet de lucht in hoeven. Of vliegeren. “Op die manier laat je toch iets op zonder afval te verspreiden.”

De Utrechtse PvdD-motie vraagt niet alleen om een verbod op het oplaten van latex ballonnen, maar ook op het oplaten van alle andere ballonnen, zoals herdenkingsballonnen, vuurballonnen, gelukslampionnen, Thaise wensballonnen, papierballonnen, geluksballonnen. Utrecht is niet de enige gemeente waar het verbod gaat gelden. In Almere, Zeist, Den Bosch en Heerenveen is er al een verbod op het oplaten van alle soorten ballonnen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *