Steun Straatnieuws

Gemeente compenseert inkomen verkopers Straatnieuws

  • Door Redactie
  • |
  • 11 april 2020
  • |
  • 1 reactie

De verkopers van Straatnieuws krijgen hun inkomen van de verkoop van Straatnieuws volledig gecompenseerd. Stichting Straatnieuws heeft het initiatief genomen om een noodloket voor deze kwetsbare groep Utrechters te openen, de gemeente Utrecht betaalt de compensatie. Wethouder Maarten van Ooijen steunt het initiatief van harte: ‘Juist deze kwetsbare groep verdient de noodzakelijke ondersteuning. Gelukkig kunnen we die in goede samenwerking met Straatnieuws bieden’. Het noodloket gaat woensdag 15 april om 10:00 uur ’s ochtends open op de Stadsbrug en sluit op het middaguur. Daarna is het loket wekelijks open, in ieder geval tot 1 juni.

Per 16 maart heeft Stichting Straatnieuws Utrecht besloten te stoppen met de distributie van haar krant vanwege de risico’s voor de gezondheid van haar vrijwilligers. Een moeilijk besluit omdat een al kwetsbare groep mensen hierdoor direct getroffen werd. Zij lopen inkomsten mis en hebben geen sociaal netwerk en dagbesteding meer. Het bestuur benaderde de gemeente Utrecht om de gederfde inkomsten van de straatnieuwsverkopers te compenseren, net als andere ondernemer in deze tijden van corona. De gemeente stelde het geld zo snel mogelijk beschikbaar. Daardoor kan het loket na het paasweekend al open.

Volledige compensatie
Alle verkopers die van 1 januari tot 16 maart straatkranten verkochten komen in aanmerking voor de compensatieregeling. Ze krijgen een volledige compensatie van gederfde inkomsten. Verkopers kopen kranten in voor € 1,60 en verkopen deze op straat voor € 2,50. Het verschil van € 0,90 houden zij als winst. In de periode tot 1 juni krijgen zij deze inkomsten volledig gecompenseerd. Straatnieuws houdt altijd precies bij, wie kranten inkoopt en hoeveel. Dit is nu de basis van de regeling.

Verkopers uit beeld
Door de sluiting is het contact met een deel van verkopers verloren gegaan. Met behulp van de website (waar een meldpunt voor verkopers is opgenomen) Facebook en het uitgebreide netwerk van formele en informele contacten is Straatnieuws bezig dit contact te herstellen. Na contact volgt een uitnodiging langs te komen. Zij krijgen dan hun uitkering in delen uitgekeerd, zodat ze weer terugkomen op de Stadsbrug. Zo komen ze vaker in beeld bij de stichting en kan er zonodig aanvullende hulp geboden worden.

Straatnieuws Online
De krant  is nu omgevormd tot Straatnieuws Online. Op Www.straatnieuws.nl vind je Straatnieuws in een nieuw jasje. Met behulp van vele vrijwilligers zijn er verhalen gemaakt over verkopers en dak- en thuislozen in de coronatijd. Dit nieuws wordt dagelijks aangevuld. Op de website is ook een donatieknop te vinden die veel Utrechters al hebben gevonden om de straatnieuwsverkopers te ondersteunen in deze moeilijke tijd. De opbrengst daarvan komt ook ten goede aan de verkopers.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *