19 november in CLUB NINE

Voormalig jazzpromotor Jaap van de Klomp (82) maakt zich sterk voor jong talent uit Zwitserland Chiara Schönfeld (28)

Chiara Schönfeld

Jaap van de Klomp, in een ver verleden bestuurslid en programmeur van de Modern Jazz Club “Persepolis” in Utrecht (1957 – 1967) heeft het initiatief genomen om de Zwitserse zangeres, componist, tekstdichter naar Nederland te laten komen voor een éénmalig introductie concert in CLUB NINE, TivoliVredenburg.

Jaap van de Klomp: “Vanaf het moment dat ik kennis maakte met de muziek van ITAKIRY via het Sonna Records label ben ik in de ban van de muziek van ITAKIRY. In wezen de muziek van Chiara Schönfeld. Eerst was het haar stem, toen de muziek en uiteindelijk ook de teksten die mij imponeerden en zijn blijven imponeren”.

“Als ik er aan terugdenk is het bij mij altijd zo gegaan. Hoorde ik in 1956 Rita Reys voor het eerst op de radio, boem, dat kwam binnen en is nooit meer weggegaan. In 1962 hoorde ik voort het eerst een pianist bij Miles Davis die ik niet kende. Bill Evans. Fantastisch, ook altijd gebleven. Door mijn connectie met de Persepolis jazzclub in Utrecht had ik de mogelijkheid om veel Nederlandse musici van dichtbij mee te maken. Natuurlijk Rita Reys met het Pim Jacobs Trio, Cees See, Wim Overgaauw, Herman Schoonderwalt, Toon van Vliet. Iets later Misha Mengelberg met Piet Noordijk en Han Bennink. In 1962 voelde ik me uitgedaagd door een artikel in Het Vrije Volk, (Socialistisch Dagblad), om Dexter Gordon te benaderen om in onze club te komen spelen. Dat lukte en er was iets nieuws geboren. Nederlandse topmusici met Amerikaanse solisten. Achtereenvolgens Johnny Griffin, Kenny Drew, Donald Byrd en Kenny Clarke werden door mij naar Utrecht en Nederland gehaald. In 1966 kwam het volledige Charles Lloyd Quartet, met o.a. Keith Jarrett en Jack DeJohnette in onze club spelen. Het eind van dit alles kwam in 1967 toen ik Sonny Rollins naar Nederland had gehaald. Sonny Rollins speelde met Ruud Jacobs bas en Han Bennink drums. Terug te luisteren op de dubbel cd ‘Rollins in Holland’.”

“Het organiseren van deze concerten en kleine tournees was altijd een feestelijke gebeurtenis. Stel je voor dat je een week of langer ineens met grote Amerikaanse jazzmusici optrekt. Hoe ‘cool’ is dat?”

Voor Van de Klomp was er nieuwe uitdaging geboren en hij stelde Chiara voor om een introductieconcert te organiseren

Terug naar Chiara Schönfeld. Na zijn kennismaking met de muziek van ITAKIRY liet Jaap van de Klomp aan Chiara weten hoezeer hij haar muziek waardeerde. Er ontstond een mailwisseling. Niets bijzonders in het begin, totdat Chiara hem toevertrouwde dat ze wilde proberen om in 2024 een tournee naar Nederland te organiseren. Voor Van de Klomp was er nieuwe uitdaging geboren en hij stelde Chiara voor om vooruitlopend op een mogelijke tournee een ’Introductie’ concert te organiseren. Hij dacht aan iets kleins. In 2017 had hij een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen en uitgereikt aan Kika Sprangers omdat er volgens hem sprake was van een uitzonderlijk talent wat sowieso steun verdiende. Dat leidde tot een mooie serie huiskamer concerten met onder andere Sanne Rambags en haar groep Mudita en nogmaals Kika Sprangers.

Een nieuw huiskamerconcert met een volledig trio, piano, bas en drums plus zang leek geen goed idee in zijn eigen huiskamer. De zoektocht naar een andere ‘huiskamer’ leidde naar TivoliVredenburg en CLUB NINE. Een mooie kleine zaal ideaal voor een intiem concert. Daar gaat het dus gebeuren. Mede dankzij de hulp van TivoliVredenburg gaan Utrecht en Nederland kennismaken met de prachtige muziek van Chiara Schönfeld en ITAKIRY.

19 november, CLUB NINE, zaal open om 15:15, aanvang concert 16:00 uur.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *