Het ging om een subsidie van 12.500 euro

Geen subsidie voor Kunstmanifestatie: “Onbegrijpelijk dat de gemeente ons niet steunt”

 • Door Redactie
 • |
 • 19 april 2021
 • |
 • 7 reacties

Van 2013 tot 2019 werd in Utrecht de Kunstmanifestatie georganiseerd. Eerst op het Janskerkhof, later op de Maliebaan. Vorig jaar ging de manifestatie vanwege corona niet door en ook dit jaar blijft het stil op De Maliebaan. De gemeente verleent geen subsidie meer. Er was twijfel of de Kunstmanifestatie wel aan alle Utrechters ten goede komt.

Jaap Röell, galeriehouder en bestuurslid van de  stichting Kunstmanifestatie Utrecht, betreurt de beslissing van de gemeente zeer.

“De Kunstmanifestatie was een gerespecteerd fenomeen dat de oude kunstmarkt weer tot leven heeft doen komen. De Kunstmarkt was van 1953 tot 2002 een begrip in de stad. Toen dit eindigde was er naast de Atelier Route geen laagdrempelige manier meer voor de Utrechters om gratis kennis te nemen van het actuele kunstaanbod. We werkten samen met talrijke professionele Utrechtse kunstenaars, HKU-studenten, TivoliVredenburg en het Utrechtse Dichtersgilde. Dat alles op een prachtige locatie. Tot nu toe konden we dit organiseren dankzij een subsidie van de gemeente, aangevuld met donaties van enkele fondsen. Nu de gemeente onze aanvraag van 12.500 euro heeft afgewezen, moeten we helaas dit jaar afzien van de Kunstmanifestatie. Want door het afhaken van de gemeente konden we er van uitgaan we dat de fondsen geen belangstelling zouden hebben. De reden van de afwijzing begrijp ik niet. We zouden er volgens de gemeente niet voor alle Utrechters zijn.  Net als bij de oude kunstmarkt doen we dit voor de geïnteresseerde Utrechters. En dat zijn er nog heel veel, zoals de afgelopen jaren is gebleken. Het college heeft zich gebaseerd op een advies van een onafhankelijke commissie. Die mensen ken ik niet. En dat is toch opmerkelijk”

Eline Janssens: “Steeds meer mensen wisten het te vinden”

Kunstenaar en mede-bestuurslid Eline Janssens begrijpt de beslissing evenmin.


“We doen dit voor de Utrechtse kunstenaars. Voor hen is het heel fijn dat ze hun werk op deze manier kunnen presenteren. Ook nog eens in een tijd dat veel galeries niet echt open kunnen. Het is allemaal  ontspannen. Utrechters, jong en oud, lopen bij de kunstenaars binnen, maken een praatje en leren iets over kunst maken. En dat is echt een verschil met een galerie. Dan is er ook nog een fijn randprogramma. Onbegrijpelijk dat de gemeente deze manifestatie niet steunt. Men vond dat wij niet genoeg aan publiciteit deden waardoor we te weinig Utrechters bereiken. Moeten we van die 12.500 euro ook nog een pr-professional inhuren? Die 2.500 euro is het bedrag wat nodig is voor het huren, plaatsen en afbreken van zo’n 25 Pagodetenten waar de kunstenaars hun werk presenteren, bewaking, bedrag voor site-evenementen als opera, dichters, zangers, leges en vergunningen.”

“Laat ik het zo zeggen, ik had niet het idee dat er veel interesse was”

“Het is liefde werk oud papier. We vragen geen provisie aan de kunstenaars, dus het budget is al minimaal. In de zoomsessie waarin  we de plannen aan de commissie hadden toegelicht, begonnen we met een powerpointpresentatie  Aan het eind vroeg iemand of we ook een powerpointpresentatie hadden. Laat ik het zo zeggen, ik had niet het idee dat er veel interesse was. En wat betreft de kritiek dat de manifestatie niet voor alle Utrechters is. Iedereen is welkom. En steeds meer mensen wisten het te vinden.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Henk van Kuijk schreef:

  Waarom moet het voor alle Utrechters zijn?? Kunsten zijn nooit voor alle mensen. Van Gogh was er eerst voor niemand…. En waarom weer een commissie? Heeft de culturele politiek niet het inzicht om zelf te beslissen?

 • Eline Janssens schreef:

  Geachte redactie, hartelijk dank voor het plaatsen van dit bericht. Het helaas moeten teleurstellen van kunstenaars en kunstliefhebbers dragen we op deze wijze niet alleen. Dank voor support. Eline Janssens

 • Jos de Wit schreef:

  Wat een ontzettend benepen standpunt. Een kunstmanifestatie voor alle Utrechters? Dat gaat nooit lukken en dat hoeft ook niet. Ik heb wel eens een kijkje genomen op de Maliebaan. Het was, zoals beschreven. Een aangename manier om kunst te bekijken en in contact te komen met de makers. Maar het zal voor de gemeente wel niet divers of inclusief genoeg zijn.

 • Doreen schreef:

  Toch benieuwd wie er in die commissie zitten.

 • Harold schreef:

  Aldus de stad van kunst en cultuur.

 • L. Kramer schreef:

  Dit doet me denken aan de status van literatuurprogramma’s op de televisie. Veel mensen vinden het mooi maar het zijn er nooit genoeg volgens de beleidsbepalers. Waarom moet alles op de massa gericht zijn?
  Waarom moet heel Utrecht zo nodig naar een kunstmarkt? Ik begrijp niets van deze gedachte.

 • albert schreef:

  Als kunstenaar heb ik altijd zonder subsidies gewerkt. Ik doe het gratis. De ware kunstenaar gaat aan ellende ten onder. De moderne ‘kunstenaars’ met hun hku diplomaatjes.. ach. wat moet je er van zeggen. elite-kwakzalver- prinsjes en prinsesjes.. huilie huilie….. als je kunst wilt maken. vraag dan reiskostenvergoeding .. en een lunch. en doe het daarmee. wees blij dat je het mag delen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *