Nieuwe namen

Gecureerde programma’s Le Guess Who? bekend

Le Guess Who? onthult complete gecureerde programma’s

De dertiende editie van Le Guess Who vindt plaats van 7 tot en met 10 november in heel Utrecht. Het festival presenteert nu de gecureerde programma’s van Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed en de laatste toevoegingen aan de curatorschappen van Moon Duo, The Bug en Patrick Higgins. Het festival kondigt ook avonden gehost door platenlabels Príncipe Discos en Spazio Disponibile en een speciaal optreden van DJ/producer Vladimir Ivkovic aan. Hiermee zijn de gecureerde programma´s nu bekend. Het complete programma wordt 19 september bekend gemaakt op een speciale party in Ekko.

Gecureerd door Fatoumata Diawara

Het curatorschap van de Malinese Grammy-genomineerde muzikante Fatoumata Diawara focust op artiesten die verwant zijn aan het afrocubisme – een kruisbestuiving van Malinese en Cubaanse muziek – en het afrofuturisme. Ze presenteert een solo-optreden van de Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca, die eerder speelde met de legendarische Buena Vista Social Club; rapper Master Soumy, de stem van een nieuwe generatie in Mali, die in zijn muziek verhaalt over thema’s als migratie, onderwijs en godsdienstvrijheid; en de nomadische Tuareg muzikant Ahmed Ag Kaedy, die in zijn muziek de kale overblijfselen uit de Kidal-regio, waar hij verbannen werd, terugroept. Diawara treedt zelf ook op tijdens het festival en vertoont daarnaast twee films: Mali Blues and Yao.

 Gecureerd door Iris van Herpen & Salvador Breed

De Nederlandse fashionfuturist Iris van Herpen en haar partner, geluidskunstenaar Salvador Breed, cureren een programma dat hun sterk verweven esthetiek symboliseert. Ze nodigen o.a. uit: Deense popavonturiers Efterklang; het in Berlijn opererende duo Amnesia Scanner met hun vervreemdende versie van clubmuziek; J-E-T-S, de samenwerking tussen Jimmy Edgar en Machinedrum’s Travis Stewart; Amerikaanse rapper, performancekunstenaar, dichter en activist Mykki Blanco; en DJ/producer Djrum, die al bijna een decennium tot de pioniers van de UK bass scene behoort. Van Herpen en Breed hosten ook een expositie met werk van de Britse, in IJsland wonende borduurkunstenaar James Merry.

Holly Herndon: PROTO en toevoegingen aan andere gecureerde programma’s

Holly Herndon presenteert haar baanbrekende nieuwe album ‘PROTO’ live en in een georkestreerde setting op Le Guess Who?. Het album kwam tot stand in samenwerking met de Artificial Intelligence-entiteit Spawn en combineert organische en kunstmatige elementen tot intuïtieve, innovatieve en levendige muziek. Haar optreden is gecureerd door Iris van Herpen & Salvador Breed, Moon Duo en Patrick Higgins, die Holly Herndon allen op hun wensenlijst hadden staan.

Andere toevoegingen aan de gecureerde programma’s zijn o.a. Sudan Archives, die een hypnotiserende blik werpt op hoe de toekomst van popmuziek eruit zou kunnen zien, en het Argentijnse duo Mueran Humanos met een betoverende mix van noise, post-punk en industrial. Beide optredens zijn gecureerd door Moon Duo. Patrick Higgins voegt het noise-geweld van Lightning Bolt en de multidisciplinaire performance Dossier X toe. The Bug nodigt de minimalistische muzikante Kali Malone uit Stockholm uit voor een optreden op het barokorgel in de Grote Zaal van TivoliVredenburg en voegt een extra eigen performance toe samen met grime MC Flowdan.

Príncipe Discos en Spazio Disponibile label nights

Le Guess Who? presenteert twee avonden gehost door platenlabels Príncipe Discos en Spazio Disponibile. Het Portugese Príncipe Discos brengt hedendaagse dancemuziek uit de stad en de buitenwijken van Lissabon, en host op Le Guess Who? optredens van DJ Marfox, DJ Firmeza en Nídia.

Spazio Disponibile is een label voor experimentele techno dat gelijknamige feesten host in Rome. Het label presenteert optredens van Donato Dozzy, Neel, Grand River en Crossing Avenue.

Vladimir Ivkovic presents: 20 years after Suba / Rex Ilusivii’s death

In 1995 bracht de Servische producer Mitar Subotić – ook wel bekend als Suba en Rex Illusivii – het visionaire album ‘Wayang’ uit, waarop polyritmiek, gearchiveerd geluid, industriële sferen en zang worden gecombineerd in een verbijsterend, filmisch muziekstuk. Twintig jaar na zijn vroegtijdige dood blijft deze verloren klassieker een ijkpunt binnen de experimentele elektronische muziek. De Hongaarse DJ Vladimir Ivkovic presenteert dit meesterwerk in volle glorie op Le Guess Who?.

Een overzicht van alle nieuw bevestigde artiesten is hieronder te vinden.

 

Nieuwe namen bevestigd voor Le Guess Who? 2019:

gecureerd door Fatoumata Diawara

Ahmed ag Kaedy

Fatoumata Diawara

Films: Mali Blues & Yao

Master Soumy

MO DJ

Roberto SOLO Fonseca

 

gecureerd door Iris van Herpen & Salvador Breed

Amnesia Scanner (live)

Blazing Suns (live)

Coucou Chloe

Djrum (live)

Efterklang

Expo: James Merry

FIS

Holly Herndon: PROTO

J-E-T-S (Jimmy Edgar x Machinedrum)

Klavikon

Lafawndah

Maarten Vos + scenography by Nick Verstand

Murcof

Mykki Blanco

Oshun

 

gecureerd door Moon Duo

Holly Herndon: PROTO

Mueran Humanos

Sudan Archives

 

gecureerd door Patrick Higgins

Dossier X (Higgins/Mirabile/Schreiber)

Holly Herndon: PROTO

Lightning Bolt

 

gecureerd door The Bug

Kali Malone

The Bug feat. Flowdan

 

Spazio Disponibile presents

Crossing Avenue (live)

Donato Dozzy

Grand River (live)

Neel

 

Príncipe Discos presents

DJ Firmeza

DJ Marfox

Nídia

 

Vladimir Ivkovic presents: 20 years after Suba / Rex Ilusivii’s death

 

Tickets

Dagkaarten voor Le Guess Who? zijn vanaf nu te koop. Kaarten voor donderdag kosten €43;

kaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag kosten €48. Vierdaagse passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €148. Alle prijzen zijn inclusief servicekosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *