Chinees behang

Gaat Chinees behang uit MOA naar Centraal Museum?

  • Door Redactie
  • |
  • 20 februari 2019
  • |
  • 3 reacties

Museum Oud Amelisweerd gezien vanaf de Kromme Rijn - Foto: Colijn van Noort

Vorige maand stelde Ellen Bijsterbosch (D66) schriftelijke vragen over het verkennen van scheiding van het landhuis Oud Amelisweerd en het Chinese behang. Het college geeft nu aan alle aspecten van de opties te willen onderzoeken. Ook laat ze weten inmiddels in gesprek te zijn met Centraal Museum over opname van het behang in hun collectie. 

Het college is zich bewust van het feit dat de  behangsels in Landhuis Oud Amelisweerd bijzondere klimatologische omstandigheden vereisen , en dat dit de exploitatiemogelijkheden van het pand aanzienlijk beperken. “Het klimaat in het pand is niet gemaakt met het oog op het langdurig verblijf van personen maar schept een ideaal klimaat voor de behangsels”, schrijft het college in een brief.

“Bij het onderzoek naar het vinden van een nieuwe exploitant hebben wij het voornemen alle aspecten van beide opties te onderzoeken. Dus zowel de optie dat de behangsels in het pand blijven als de optie dat de behangsels elders bewaard zullen worden. Bij het onderzoek naar deze opties zullen zowel de financiële consequenties als ook de consequenties ten aanzien van de monumentale waarden van behang en landhuis in beeld worden gebracht”, staat in de brief.

“Heel fijn dat het college aangeeft óók de mogelijkheden voor scheiding van landhuis en behang te willen onderzoeken”, vindt Bijsterbosch. “Oud Amelisweerd is een ingewikkelde puzzel gebleken. We zoeken een oplossing waarbij Utrechters zoveel mogelijk kunnen genieten van het landhuis én we zo goed mogelijk zorgen voor het bijzondere behang.”

Aanleiding van de schriftelijke vragen was het artikel dat Marcel Gieling voor de Nuk schreef over de toekomst van Landgoed Amelisweerd. Hij oppert in het artikel om het landhuis en het behang van elkaar te scheiden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

  • Arjan den Boer schreef:

    Dit zou een historische fout zijn die ingaat tegen alle ensemble-gedachtes in de erfgoedwereld. Denk tot het dan ook gelukkig geen enkele kans maakt. Behang en huis zij één.

  • Marcel Gieling schreef:

    Beste Arjan, uit recent (rõntgen) onderzoek is gebleken dat er onder het Chinese behang er nog twee lagen ouder behang te zien zijn. Hoe waardevol, in kunsthistorisch opzicht, het Chinese behang ook is het is zeker niet het oudste. Verder houdt de aanwezigheid ervan iedere rendabele exploitatie tegen en zou het elders veel beter en veiliger dan nugeconserveerd kunnen worden. Natuurlijk is het aan de gemeente en cultureel erfgoed of verwijderen een optie is. Als dat niet zo blijkt dan zal de gemeente cq belastingbetaler moeten accepteren dat er jaarlijks een bak geld bij moet.

  • Leo Motshagen schreef:

    Als het behang naar het Centraal Museum gaat komt het in het depôt terecht. Nooit meer te zien! En het behang, alhoewel van vroegere datum dan het Empire-behang, is mirabile dictu láter opgehangen/bevestigd! Heeft waarschijnlijk tientallen jaren op zolder gelegen. De zolderverdieping met die leuke documentatie-kasten maakt het bezoek al de moeite waard. Tot dusverre is het MOA denk ik, gewoon onhandig geëxploiteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *