Onze columnisten

Fundataal: eenzame fiets werd verkoophit én populair object in huis

De Nederlandse documentairemaker Tom Roes kreeg ooit eens een ingelijste foto cadeau van zijn vriendin voor boven de bank in de woonkamer. Geen unieke print van een van hun vakanties, maar een van de meest verkochte foto’s van Ikea: een zeer herkenbaar (en reproduceerbaar) zwart-wit plaatje van een Amsterdamse gracht, met een smoezelige rode fiets tegen het hek van een brug. Zijn vrienden vonden de foto niet zo mooi, maar Tom was benieuwd naar het verhaal achter de foto, waarvan er inmiddels meer dan 400.000 verkocht waren. Hij was zo benieuwd naar het verhaal van de foto, dat hij er een documentaire over maakte. De fotograaf was de Argentijn Fernando Bengoechea, die in 2004 door de tsunami omkwam bij een surftrip naar Sri Lanka. Fernando had de foto van een eenzame fiets in 1999 gemaild naar zijn ex-vriend, met wie hij ruzie had gehad. De foto is voor weinig geld door Ikea gekocht, het rood van de fiets is een toevoeging van Ikea. Op posterformaat werd de foto opeens een enorme verkoophit.

Grappig genoeg waren de foto’s mij ook al opgevallen op funda, maar ja, ik heb  geen documentaire gemaakt, wel een aardige verzameling aangelegd. De foto’s van een hangbrug van touw en foto’s van New York en Londen scoren trouwens ook erg hoog. Maar dat is een ander verhaal.

Els Leicher

Els Leicher (71) Na een opleiding Architectonische Vormgeving heeft zij 10 jaar op een architectenbureau gewerkt. Daarna was zij werkzaam bij de gemeente Utrecht, als projectcoördinator herhuisvesting Oosterbuurt en Oudwijk, en wijkmanager Oost en Binnenstad.

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *