Working class artist

Flying in a blue dream

Mijn favoriete model kwam op groot doek. Net als bij Davida een doek van 80 x 100cm. Kwam er dan toch een beetje structuur in mijn werk? Ik refereerde al eerder aan haar maar hier is ze dan: Danni Ashe. 

Niet alleen een aantrekkelijke dame, voor mij dan, maar ook een slimme die als stripper begon… verraden werd vanwege een soft-pornografisch filmpje dat gemaakt werd in een non-nude etablissement op aanraden van haar agent en de clubeigenaar. Ze werd gearresteerd, pleitte schuldig voor ‘verboden gedrag’ en kreeg een boete van $50,00. De club en haar agent wasten hun handen in onschuld. Danni begon voor zichzelf en zwoor nooit meer te strippen. Niet zonder succes om maar een eufemisme te gebruiken.

Geen progressiefoto’s deze keer, u weet nu hopelijk wel hoe ik werk, maar meerdere werken die ik gewoon móest maken vanwege haar mooie lichaam en lieflijke gezicht met ‘ondeugende’ blik. Niet Rubenesque maar Hermanusque. Rubens schilderde geen grote borsten… Hermanus wel in deze ode aan Danni. Mits goed gevormd, grote borsten, staan ze goed bij een mooie taille, goede heupen en een klein buikje. Stevige dijen en kuiten die mee golven en het feest is compleet… als het maar golft. 

Vanaf 1994 begon ze voor zichzelf. Later begon ze met haar echtgenoot een eigen website maar aanvankelijk via de ‘usenet nieuwsgroepen’ waar ik haar ‘leerde kennen’ in  2001 toen ik eindelijk een PC had met internet! Ze groeide(n) uit tot een fenomeen en verdiende miljoenen. In 2000 kwam ze in het Guinness Book of Records voor ‘most downloaded woman’. In 2003 had ze 50 fulltime werknemers en in 2004 verkocht ze de hele handel. Cushty!

Het werd een grove achtergrond met woeste structuur en golvingen, met plastic spatelkes opgebracht. Linksonder wat groen… en van linksboven vloeit de achtergrond over in haar bovenarm van waar ze naar voren komt. Net als bij Davida werd de kleding het prominentst. Een om de borsten geplooid, strak wit shirtje met mooie plooien die de vormen van haar buste accentueren en een geleefd, niet gefabriceerd kort spijkerbroekje met losse draadjes (gelijk ik ze zelf knip en slijt van oude jeans maar dan net boven de knie).

Knoop en rits open maar wel een slipje eronder en haar hand die de voorbips afdekt… baas in eigen broek! In acht nemende, de duim onder haar slip. Beschermend of uitdagend? Trekt ze haar slip omhoog… of omlaag? Ik laat het aan u. It’s all in the beholder’s eye.

Flying in a blue dream werd het krachtigst, vernoemd naar de titelsong van de CD van Joe Satriani, ook zo’n home made artiest als Danni, die ik vaak afspeelde tijdens het schilderen en het liefst live via DVD. Voor de gelegenheid heb ik het maar weer es opgezet terwijl ik dit typ, heerlijk. Mijn Paganini, Bach, Hendrix, Beethoven en Mozart ineen… een virtuoos die bijna een soort van schilder, en typhypnose geeft… alsof het allemaal vanzelf gaat.     

Michael Hermanus Schuurmans

A working class artist, dat is hij. Niets meer, niets minder. In 1986 bracht hij een bezoek aan de Kunstacademie Rotterdam na de HAVO. Als de realist die hij toen al was en wenste te blijven, vond hij zich niet in het getoonde aldaar (veelal conceptuele en abstracte werkstukken). Tekenleraar werd het ook niet en na een mislukt avontuur op de Grafische School was het uit met scholing.
De schoorsteen moest gaan roken dus hij ging werken en in zijn vrije tijd creëren. Dat is de rode draad die weinigen ontdekt hebben omdat er geen vaste, immer terugkerende stijl te zien is. De goede kijker ziet toch drie zuilen met regelmaat terugkomen: muziek, politiek en sensualiteit. Door zelfscholing, naast het uitoefenen van verschillende ambachten, blijft hij zich verder ontwikkelen. ‘A rolling stone gathers no moss’.
Middels deze column neemt hij u mee in zijn ambachten en kunsten. Zijn dwalingen en successen. Invloeden, inspiraties en uitstapjes. Oooh ja. Hij is geboren in Rotterdam Noord, getogen in Rotterdam Zuid en sinds 2007 woon-, werk- en schilderachtig in Utrecht. In het Museumkwartier nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *