"De gemeente heeft ernstiger gebreken geconstateerd dan wij"

Flat Hanoidreef brandgevaarlijk: “Onze levens zijn op het spel gezet”

 • Door Redactie
 • |
 • 28 november 2021
 • |
 • 7 reacties

Mensonterend, zo noemden de bewoners van de 10-hoogflat aan de Hanoidreef begin dit jaar hun woonsituatie. Zij zouden al jarenlang worden geconfronteerd met achterstallig onderhoud, schimmel, verrotte kozijnen en tocht. Het uitblijven van onderhoud door Bo-Ex was reden voor wethouder Diepeveen om de sociale verhuurder op de vingers te tikken. Dat leverde volgens de bewoners niet het gewenste resultaat op waardoor ze zich enkele maanden geleden genoodzaakt voelde een kort geding tegen Bo-Ex aan te spannen.

Zij eisten onmiddellijke aanpak van de gebreken in hun woningen door hun verhuurder. Tevens eisten zij een huurkorting vanaf mei 2021. De voorzieningenrechter wees de eis af. Hij ging er van uit dat Bo-Ex de bereidheid  heeft om aan een onderzoek mee te werken en dat zij (als mocht blijken dat er sprake is van gebreken aan het gehuurde) zich actief zal blijven inspannen om deze te verhelpen. 

Tijdens de zitting gaf Bo-Ex dat veel van de klachten door de bewoners zelf werden veroorzaakt. Daarnaast  liet Bo-Ex weten dat er hard werd gewerkt wordt om de gebreken te herstellen. Van deze toezegging lijkt in de praktijk weinig terecht gekomen. Na een melding van een bewoner is er onderzoek gedaan naar de veiligheid van het pand. Het ging in dit geval niet om schimmel of verrotte kozijnen maar om brandveiligheid.

Het onderzoek in opdracht van de gemeente toont aan dat het pand dat jarenlang bestemd was voor de sloop brandgevaarlijk is. Op 20 oktober liet de gemeente aan Bo-Ex weten “dat het pand is gecontroleerd op de van toepassing zijnde bouwregelgeving betreffende de brandveiligheid en dat de flat op onderdelen niet voldoet aan het bouwbesluit -niveau bestaande bouw.”

De gemeente voegt er aan toe “dat indien Bo-Ex niet conform de planning de gebreken hersteld, de gemeente het recht behoudt om zonodig een handhavingsprocedure te starten.”

Amar Nari, een van de huurders die het kort geding tegen Bo-Ex aanspanden, spreekt van een schandalige handelwijze van de verhuurder. “Onze levens zijn op het spel gezet. Dat we al jaren in een onveilige situatie leven, hebben we al vaak geconstateerd. Doordat we naar de rechter zijn gestapt heeft de gemeente controles uitgevoerd. En daar zijn we heel blij mee. Tot nu toe wees Bo-Ex naar de huurders die verantwoordelijk zouden zijn voor de gebreken in de woningen. Maar deze brandgevaarlijke situatie heeft betrekking op de trappenhuizen en daar is de verhuurder verantwoordelijk voor. Ik heb nog niet gezien dat er gewerkt wordt om de flats weer brandveilig te maken.”

“Zij hebben ernstiger gebreken geconstateerd dan wij”

Mr. Gabrelian, advocaat van de huurders, vindt dat de gemeente goed werk heeft verricht.

“Complimenten voor de inspectie die de gemeente heef laten uitvoeren. Zij hebben ernstiger gebreken geconstateerd dan wij. Ik ben tevreden met het feit dat Bo-Ex dit nu ook ziet en heeft laten weten te werken aan brandveilige trappenhuizen. Maar dat neemt niet weg dat de bewoners hebben geleefd in een levensgevaarlijke flat.”

De bewoners van de Hanoidreef zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter. Zij menen dat hun eis om huurkorting door de geconstateerde brandonveiligheid niet meer door de rechter kan worden genegeerd.

Lees hier de brief van Bo-Ex aan de bewoners waarin maatregelen worden aangekondigd om de flat weer brandveilig te maken.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • R. Douwes schreef:

  Dit mag de rechter zich aantrekken. Zijn vrijblijvende vonnis zorgde voor geen enkele urgentie bij Bo-Ex. Met als gevolg dat de flat brandgevaarlijk is en mogelijk ten tijde van de zitting ook. Terecht vragen de huurders om huurkorting. Ze hebben in een levensgevaarlijke flat gewoond. Dan is elke euro huur te veel.

 • Fred Steenhuizen schreef:

  Hoe is dit mogelijk? Bo-Ex was van alle kanten gewaarschuwd en dan blijkt deze flat naast alle andere gebreken ook nog eens niet brandveilig. Goed dat dit is onderzocht, want je moet er niet aan denken welke drama zich hier had kunnen afspelen.

 • Cas Zwanink schreef:

  Wordt het niet tijd dat de gemeenteraad hier naar kijkt?

 • Roel Verweij schreef:

  Waarom werden deze bewoners niet serieus genomen? Niet door de verhuurder en niet door de rechter. Waarom niet? Dit is weer zo’n voorbeeld van de kloof tussen burgers en de instanties. Bo-Ex moet zich diep schamen voor hun houding tegenover deze huurders.

 • Massegast schreef:

  Pas als de brandveiligheid of de volksgezondheid in het geding komt leidt dat tot actie. Dat is me in deze stad wel eens vaker opgevallen.

 • Rens Groen schreef:

  Waarom een hoger beroep? Bo_Ex dient deze mensen direct in het gelijk te stellen (inclusief de huurverlaging). Ze hebben op een tijdbom gewoond.

 • Casper Bennink schreef:

  En dit noemt zichzelf een sociale verhuurder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *