Anton Damen tipt

Filmtips: Netflix-productie Roma moet je op het grote scherm zien

Must see van de week: Roma

Over Roma, het persoonlijke drama van Alfonso Cuarón (Gravity), is al het nodige geschreven. Begrijpelijk, want met dit bijzonder project – regisseur Cuarón schreef het scenario, deed het camerawerk, de montage én de productie – kan producent Netflix het felbegeerde Oscargoud haast proeven. Maar de ironie wil dat het eigenlijk doodzonde is om deze film thuis, op Netflix te kijken. Niet doen dus! Gedraaid in 65mm schitterend zwart-wit is er maar één plek waar dit tegelijkertijd intieme en epische drama het best tot zijn recht komt: op het witte doek. Van het verstilde, contemplatieve openingsshot tot een vurige jaarwisseling en de woeste golven, hier kan geen 4K tv-scherm tegen op. Van de bank dus en naar de bios, want vanaf deze week is Roma (de titel verwijst overigens naar de wijk waar de kleine Alfonso opgroeide) in volle glorie te zien in Louis Hartlooper.

Vertoningen

 

Rachel Weisz, links, en Olivia Colman in Fox Searchlight Pictures’ ‘The Favourite’

The Favourite

Reken maar dat The Favourite aan het eind van dit jaar heel hoog – zo niet bovenaan – van veel favorietenlijstjes prijkt. De onnavolgbare Griek Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) levert er een gemeen geestig kostuumdrama af dat alles behalve stoffig is en de liefdesbaby zou kunnen zijn van Stanley Kubricks Barry Lyndon (ook The Favourite werd uitsluitend bij echt dag- en kaarslicht gedraaid) en Dangerous Liasons. Dat betekent dus een hoop achterbaks gekonkel, hier tussen twee nichtjes (Rachel Weisz en Emma Stone) om de gunst van de Britse koningin Anne (Olivia Colman) anno 1700.

Vertoningen

 

Buddy

Kattenfans raken voorlopig niet uitgekeken op YouTube, maar hondenliefhebbers móeten naar de aangrijpende documentaire Buddy. Heddy Honigmann volgt daarin zes hulphonden en hun gehandicapte of getraumatiseerde baasjes. Zo liefdevol en respectvol gebracht, dat zelfs het grootste kattenmens er nog van zal smelten.

Vertoningen

Anton Damen

De carrière van film-en gamejournalist Anton Damen (antondamen.net) begon bij Veronica Magazine en Preview. Inmiddels werkt deze veelkijker al dik een decennium voor toonaangevende festivals als IFFR en NFF, en voor Eye Filmmuseum. Het aanbod van De Nuk om regelmatig de Utrechtse bioscooppareltjes te tippen was er natuurlijk een uit de categorie an offer you can't refuse.

2 reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *