Thuisvermaak in coronatijd (3)

Het aanbod van Prime blijft achter bij Netflix maar heeft wel een paar parels

Alles is eindig, behalve de collectie van Netflix. En tóch wil je wel eens iets anders qua kijkvoer. Is Amazon Prime dan een smakelijke toevoeging aan het audiovisuele dieet?

Ooit absoluut ondenkbaar, maar als dat vermaledijde virus blijft opspelen dan wordt het wellicht binnenkort realiteit: dat je opeens blijkt uit- of afgekeken op die enorme catalogus van Netflix. Het kan dus aanlokkelijk zijn om een van de directe concurrenten erbij te nemen, zoals Disney+, Amazon Prime of Apple TV. Klagen over hun aanbod mag, niet over de beeldkwaliteit: die hebben alle grote videostreamers tijdelijk naar beneden geschroefd om te voorkomen dat we naast die pandemie ook een wereldwijde internetstoring op ons dak krijgen.

Nu online winkelen een extra boost kreeg, ligt een abonnement op Amazon Prime misschien voor de hand. Wie veel winkelt bij Amazon en geen trek heeft om iedere keer verzendkosten op te hoesten, kiest voor een Prime-abonnement. Voor drie euro per maand krijg je dan bestellingen gratis thuisbezorgd plus toegang tot de videostreaming service van de online gigant. Prime Video heet dat, en het is nog relatief nieuw in ons land, wat valt af te lezen aan het feit dat heel veel content het nog zonder Nederlandse ondertitels moet stellen. Amazon is wel met een inhaalslag bezig qua Hollands glorie, maar of we nu heel blij worden van Bon Bini Holland 2 en De grote slijmfilm, of anno 2020 nog zitten te wachten op de lullo’s uit de oude Jiskefet-doos? Mwah. Het aanbod blijft aanzienlijk achter bij dat van Netflix, maar wie goed zoekt, vindt wel een aantal parels. Een beetje uit de écht oude doos bijvoorbeeld is de waanzinnige reconstructie/documentaire They Shall Not Grow Old, met archiefmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog (toen er nog een veel gevaarlijkere pandemie dan corona woekerde).

Het eigen seriefabrikaat van Amazon is nogal hit and miss. Vooral miss eigenlijk

De Bruce Springsteen ode “Blinded by the light.”

Voor wie meer snackt naar meer recente kost is er de met Bruce Springsteen-doorspekte Blinded by the Light, de hilarische inktzwarte komedie The Death of Stalin en mogelijk de grootste verrassing waar je nooit van hebt gehoord: Den Skyldige. Deze ingenieuze Deense thrillerdebuut over een onheilspellend telefoontje in de meldingskamer van de alarmcentrale speelt zich af in slechts één ruimte – hoe toepasselijk is dat wel niet in deze lockdowntijd?

Zeer verzorgd en geestig.

Het eigen seriefabrikaat van Amazon is nogal hit and miss. Vooral miss eigenlijk, met shows die wel oké zijn, maar niet onderscheidend genoeg. De uitzonderingen op de regel zijn: The Marvelous Mrs. Maisel (een zeer verzorgde en geestige komedie over een Joodse standup-comedienne in het New York van de jaren ’50), de supergemene superheldenserie The Boys en het recent verschenen Undone, het surrealistische animatieproject met Amerikaanse sterren maar van de Nederlandse regisseur Hilko Hulsing. Amazon zet verder stevig in op sciencefiction, maar eigenlijk is alleen de van Netflix overgenomen The Expanse echt op niveau. Amazon kijkt wel vaker de kunst af bij Netflix, en lanceerde afgelopen weekend een eigen Black Mirror-wannabe: Upload. Hoewel we deze komedie daarmee wel wat te kort doen. Net als in Black Mirror staat die bol van mogelijke gadgets die nog nét niet zijn uitgevonden, zoals een zelfrijdende fiets of een gewichtloze telefoon. Of het ding waar de serie om draait: een digitaal hiernamaals waarin een verkeersslachtoffer wordt geupload maar dat zich al vrij snel tot een privéhel ontpopt. Van de maker van de Amerikaanse remake van The Office (waarvan trouwens ook alle seizoenen op Prime zijn beland) en prikkelend en vrolijk genoeg om uit de schaduw van het vaak lichtelijk deprimerende Black Mirror te ontworstelen.

Een parel met Julia Roberts.

Een andere parel die lang niet de aandacht kreeg die het verdiende is de paranoia-podcastverfilming Homecoming: tien afleveringen van krap een half uur, met Julia Roberts. Als je nu een dertig dagen proefabonnement neemt, kun je dat allemaal kijken én heb je ook nog ruim tijd over voor het tweede seizoen, dat op 22 mei verschijnt, met Janelle Monáe in plaats van Julia.

Anton Damen

De carrière van film-en gamejournalist Anton Damen (antondamen.net) begon bij Veronica Magazine en Preview. Inmiddels werkt deze veelkijker al dik een decennium voor toonaangevende festivals als IFFR en NFF, en voor Eye Filmmuseum. Het aanbod van De Nuk om regelmatig de Utrechtse bioscooppareltjes te tippen was er natuurlijk een uit de categorie an offer you can't refuse.