Muziekfestival

Film over Le Guess Who? – Representing the underrepresented

Le Guess Who? 2018 - Foto: Ben Houdijk

Le Guess Who? is in Utrecht een begrip, maar ook veel buitenlanders weten het festival te vinden. Filmmakers van het Portugese platform Canal180 reisden in november af naar Utrecht om een documentaire van het festival te maken. In de film, ‘Representing the Underrepresented’, komt de missie van Le Guess Who duidelijk naar voren.

De film gaat onder andere over het presenteren van ondervertegenwoordigde muziek, diversiteit in (festival)programmering en de term ‘wereldmuziek’. Een grote variëteit aan optredens en artiesten wordt getoond, en bezoekers die uit hun dak gaan. Artiesten vertellen over hun achtergrond en over hoe ze zichzelf leerden kennen door muziek.

“Het is best wel een eer als een buitenlandse club het verhaal van je festival wil vertellen,” vindt Barry Spooren, hoofd marketing. Le Guess Who? is in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot een festival van de gevestigde orde: afgelopen jaar duurde het festival vier dagen, traden er 180 artiesten op, en waren er 25 verschillende locaties. Hoe de Portugezen bij het Utrechtse festival kwamen, weet Spooren niet precies. “We trekken bezoekers uit de hele wereld; afgelopen jaar waren er 52 nationaliteiten onder de bezoekers. Veel van onze bezoekers komen uit Spanje en Portugal, dus het zal via via zijn gegaan.”  

De filmmakers hebben de missie van het festival in ieder geval goed begrepen. Mensen komen niet naar Le Guess Who? voor headliners, maar voor het ontdekken van muziek, zegt Spooren. “We zijn veel bezig met ondervertegenwoordigde muziek. We proberen artiesten een podium te geven en bezoekers te inspireren met nieuwe muziek, waar ze anders niet mee in aanraking zouden zijn gekomen. We willen het publiek uit haar comfort zone trekken.” Daar hoort het maken van gewaagde keuzes bij. “Daarvoor zijn we er en mensen waarderen het. We verkopen steeds meer tickets ‘blind’, dus nog voor de line-up bekend is”, aldus Spooren.

De film laat niet alleen zien waar het festival voor staat, maar ook wat de relatie is met de stad. Hiervoor wordt ingezoomd op Lombok Festival. Programmamaker Rinke Vreeke geeft in de documentaire aan dat de organisatie met Lombok Festival wil laten zien wat de buurt zo interessant maakt. Ze nodigen buurtbewoners uit om mee te doen, wat resulteert in een laagdrempelig en verrassend festival waarin aandacht is voor de verschillende culturen binnen de wijk.

‘Representing the Underrepresented’ bevat zowel bijdragen van artiesten als interviews met LGW-organisatoren. De film gaat vandaag in première op MIL Festival in Lissabon, en verschijnt volgende week donderdag online. Hij zal ook op de Nuk te zien zijn. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *