Toch een klein feestje

En toen mocht eindelijk de bibliotheek open

Snotterig en vol spanning zit ik klaar voor alweer een nieuwe persconferentie van Rutte, woensdag 6 mei. Er is al veel uitgelekt, maar klopt het ook? Dat er iets gaat veranderen is al wel duidelijk, maar gaat hij dit keer iets zeggen over de bibliotheken?

Na een lange inleiding ontvouwt hij een nieuw stappenplan in vier fases. En jawel hoor, hij noemt de bibliotheken, die mogen weer open, net als de basisscholen, kinderopvang, de kappers en de schoonheidsspecialisten. Niet vanaf 18 mei of 20 mei, zoals de verwachting was, maar maandag 11 mei. Even slaat de schrik me om het hart: dat is al over vijf dagen! We waren al bezig met voorbereidingen voor de anderhalve-meterbibliotheek, daar gaan we nu meteen een tandje bijzetten. Volgens de landelijke richtlijnen voor bibliotheken mogen we voorlopig alleen open voor ‘functioneel bezoek’, dat wil zeggen voor het lenen en inleveren van boeken. In de wijkfilialen volgens het supermarktmodel – je mag naar binnen met een tas, zijn die op, dan moet je even wachten. En in de Bibliotheek Neude met een vooraf gereserveerd ticket.

Het wordt meteen de allereerste openingsdag van de Bibliotheek Neude, besef ik. Natuurlijk niet met een heel feestprogramma zoals we hadden gepland voor 13 maart. Maar zomaar ongemerkt de deuren open laten gaan; nee, dat gaan we niet doen. Een klein feestje, op gepaste afstand, even een moment nemen om het gebouw weer terug te geven aan de stad, dat lijkt ons een goed idee. 

Maandag 11 mei om tien uur gaan de deuren open. De eerste bezoekers staan al vanaf kwart voor tien keurig in de anderhalve meter rij opgesteld. Wethouder Anke Klein en directeur Ton van Vlimmeren wachten de eerste leners op. “We hebben er met elkaar lang op moeten wachten en we zijn er heel erg blij mee!” zegt Ton. Daarna opent de wethouder de deur en stapt als eerste naar binnen, onder gejuich en applaus. “Lieve Utrechters, van harte gefeliciteerd met de opening van Bibliotheek Neude”, schrijft ze als eerste in het gastenboek.

Er staan bakken klaar voor de in te leveren boeken, die gaan eerst drie dagen in quarantaine

De opening mag dan wat bescheidener zijn dan oorspronkelijk gepland, de blijdschap is er niet minder om. Elk half uur staat een nieuwe rij wachtenden voor de deur. Daar wordt hun ticket gescand en kan iedereen de handen desinfecteren. Er staan bakken klaar voor de in te leveren boeken, die gaan eerst drie dagen in quarantaine. En op de vloer is een looproute aangegeven met pijlen. Werkplekken, tafels, zitjes, computers, printers, kopieerapparaten en toiletten zijn nog even buiten gebruik. Iedereen heeft er begrip voor, blij om nu hier binnen te zijn en nieuwe boeken uit te zoeken. De meeste mensen hebben zich goed voorbereid en zoeken vaak met een lijstje in de hand naar hun favoriete boeken, dvd’s of muziekboeken. Het is nog wel even wennen om ze ook te vinden, veel mensen zijn overweldigd door de grootte van het gebouw. We zien veel volle tassen en blije gezichten. Mooi was het bezoek van een echtpaar, de vrijdag ervoor getrouwd en nu op huwelijksreis in eigen stad. “Heel bijzonder om hier vandaag een kijkje te nemen”, vinden ze. Het zal niet het enige bijzondere verhaal zijn deze dag. Een man vertelt dat hij muziekboeken leent, zodat hij op afstand kan spelen voor zijn oma. Een klein meisje ontdekt naast de boeken ook het speelgoed in het podium van nijntje. Veel mensen schrijven iets in het reusachtige gastenboek in de hal. Een van de mooiste teksten is wel “Mijn Utrechtse boekenhart maakt allemaal sprongetjes. Wat een feest. Gefeliciteerd.” 

In Hoograven komt een oudere meneer speciaal nog een keer langs om afscheid te nemen van de medewerkers

Ook vier wijkvestigingen gaan weer open deze maandag: Hoograven, Overvecht, Leidsche Rijn Centrum en Vleuterweide. En ook hier staan direct om 10 uur al de eerste mensen voor de deur. “Wat hebben jullie het goed geregeld” krijgen mijn collega’s te horen, “Wat fijn! Eindelijk mijn boeken inleveren en weer nieuwe uitzoeken.” In Hoograven komt een oudere meneer speciaal nog een keer langs om afscheid te nemen van de medewerkers. Hij verhuist naar een wooncentrum buiten de wijk. In Overvecht komen in de ochtend vooral ouderen voor boeken en een praatje, na schooltijd ook de kinderen. Heel happy huppelt een jongetje naar buiten met een nieuw moppenboek. Hetzelfde beeld zien we terug in Leidsche Rijn Centrum en Vleuterweide. “We waren wel weer toe aan nieuwe boeken”, zegt een ouder echtpaar van ver in de 80, mevrouw achter de rollator. “Wij laten ons niet tegenhouden”. En ook hier blije kids. “Ik ga dit boek gelijk zo in de auto lezen” zegt een meisje van 6 jaar bij de uitgang tegen haar moeder.

Ik heb bijna het gevoel alsof ik er zelf bij ben deze eerste dag

Ikzelf zit deze dag – nog steeds snotterig – thuis. Wat ben ik blij met de vele enthousiaste social mediaberichten van leden na hun bibliotheekbezoek. Met de ruime aandacht in de pers. Met alle berichtjes, foto’s en filmpjes van collega’s: “Kijk, we krijgen zelfs bloemen”, appt een collega bij een foto van drie prachtige boeketten. Een ander appt me foto’s van het gastenboek. Ik heb bijna het gevoel alsof ik er zelf bij ben deze eerste dag. Want dat had ik natuurlijk het állerliefst gewild. Om te zien hoe het allemaal verloopt en om alle verhalen uit de eerste hand te horen. Maar, de belangrijkste maatregel is natuurlijk nog steeds van kracht: blijf thuis als je klachten hebt. Dat geldt voor onze leden, maar ook voor mij als medewerker. 

Vanaf dinsdag 19 mei gaan er weer meer wijkbibliotheken open. Er gelden overal aangepaste maatregelen. Klik hier voor up to date informatie.

Isabella Arons | Afdeling Marketing & Communicatie | de Bibliotheek Utrecht

Redactie

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *