voorjaarsnota

College maakt extra geld vrij voor bibliotheek Utrecht: alle vestigingen kunnen open blijven

 • Door Redactie
 • |
 • 17 mei 2023
 • |
 • 4 reacties

In maart van dit jaar meldde de bibliotheek Utrecht een aanzienlijk financieel tekort te hebben. Dit zou mede veroorzaakt zijn door prijsstijgingen voor huur, onderhoud en energie. Dankzij een eenmalige extra subsidie van de gemeente werd het tekort voor 2023 opgelost. Hierdoor was een doemscenario voor de komende jaren nog niet van de baan. Bij een fors bezuiningingsscenario zouden zes bibliotheken verdwijnen en twee verkleinen.

Het college heeft in de gisteren gepubliceerde voorjaarsnota laten weten ook het financiële tekort voor 2024 op te lossen. Dit betekent dat de bibliotheek ook in 2024 al haar activiteiten zal kunnen uitvoeren.

Deirdre Carrasso, directeur van de bibliotheek, voelt zich door het besluit van het college gesteund maar hoopt op een structurele oplossing vanaf 2025.

“Wij voelen ons door dit besluit van het college gesteund in onze maatschappelijke betekenis voor de stad. We realiseren ons dat het financieel lastige tijden zijn, en ook de gemeente hierdoor voor moeilijke keuzes staat. We zijn het college dan ook zeer erkentelijk voor hun voorstel. En we hopen op eenzelfde draagvlak in de gemeenteraad, die in juli een definitief besluit neemt over de Voorjaarsnota. Als de raad instemt met het voorstel van het college, dan betekent dit dat we in elk geval in 2024 uitvoering aan onze activiteiten in 13 vestigingen kunnen blijven geven. Een besluit over een structurele oplossing vanaf 2025 blijft nog wel noodzakelijk. Op basis van het nieuws van vandaag zijn we hoopvol gestemd dat we de komende tijd samen met de gemeente een structureel, gezond toekomstperspectief kunnen ontwikkelen. Waarmee de bibliotheek van betekenis kan blijven voor elke Utrechter, toegankelijk en dichtbij.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Stef Willemsen schreef:

  Het blijft opmerkelijk dat de bibliotheek in deze moeilijke tijden besloot het kunstwerk op deze foto aan te schaffen. Hoe zuinig ben je dan?

 • PvC schreef:

  Kunnen ze dat kunstwerk niet voor een mooi bedrag verkopen aan iemand die dat wél mooi vindt?

 • Els schreef:

  Laat de bibliotheek zich richten op de kernactiviteit: het uitlenen van boeken. Het circus erom heen (bioscoopzaaltje, lezingen, manifestaties) kan ook door anderen gedaan worden en zorgen jaar in jaar uit voor een tekort.

 • Jolanda schreef:

  @Els
  Vind ik ook, een bibliotheek is er vnl voor boeken, lezen, informatie, al het gedoe eromheen wat weinig geld oplevert, maar wel veel geld kost, dat is geen core business. Een bibliotheek is geen cafe of evenementenlocatie, die zijn er al genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *