Ingewikkelde knoop

Ellen Bijsterbosch (D66) verlaat na verloren lijsttrekkersverkiezing Utrechtse politiek

 • Door Redactie
 • |
 • 24 juli 2021
 • |
 • 5 reacties

Ellen Bijsterbosch

Ze was een zeer zichtbaar raadslid, kreeg veel steun toen ze zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van de plaatselijke D66 maar uiteindelijk zal Maarten Koning volgend jaar de lijst aanvoeren. Reden voor Ellen Bijsterbosch om zich niet meer kandidaat te stellen als raadslid. Op Facebook licht ze vandaag haar besluit toe.

Het zal veel van jullie niet ontgaan zijn dat ik me kandidaat had gesteld als lijsttrekker voor D66 Utrecht en dat ik die verkiezing niet gewonnen heb.

Ik had erg veel zin om aan een nieuw verhaal voor D66 en de stad te bouwen. De campagne die ik heb gevoerd was het allerengste en ook het allerleukste dat ik ooit heb gedaan. Met lefgozers en lefwijffies die achter me stonden. Slimme, hardwerkende, lieve mensen die ik bovendien op de vreemdste uren nog kon bellen. Ik had het niet anders willen doen en ik ben er ook nog steeds trots op. Maar het was niet genoeg.

Na mijn verlies kreeg ik van veel mensen binnen en buiten de partij de vraag – of soms meer de aanname – “je gaat nu wel door toch?”. Telkens heb ik het antwoord gegeven dat ik daar nog over na moest denken. En dat heb ik de afgelopen weken uitvoerig gedaan.

Het was en is voor mij een ingewikkelde knoop. Volksvertegenwoordiger zijn in de stad die mij zo dierbaar is – ik zou het nog wel honderd jaar kunnen doen. Maar Maarten is verkozen als onze lijsttrekker, hij zal D66 Utrecht leiden. En ik vind dat democratisch gemaakte keuzes over het leiderschap en de koers ook wel echte consequenties mogen hebben. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om mij niet opnieuw te kandideren voor een nieuwe periode.

Met veel liefde ben ik de afgelopen jaren gemeenteraadslid geweest, en met alle energie richt ik me op de 8 maanden dat ik nog gemeenteraadslid zal zijn. Het is een eervolle taak die je niet mag verzaken. En er is bovendien ook de aankomende maanden nog genoeg te doen voor een creatieve, levendige, duurzame stad waar iedereen vrij kan zijn.

Na maart 2022 ben ik natuurlijk niet van de aardbol verdwenen. Utrecht blijft mijn stad, en ik zal me maatschappelijk blijven inzetten. Gelukkig zijn daar wel duizend manieren voor, ook buiten de politiek. Nu ik de knoop heb doorgehakt kijk ik eerlijk gezegd ook wel uit naar wat de toekomst brengt.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Floris Verweij schreef:

  Heel jammer dat Ellen Bijsterbosch geen lijsttrekker is geworden. Ze had voor de broodnodige vernieuwing kunnen zorgen. Nu zal D66 afgerekend gaan worden als extreem loyale collegepartij: kleurloos, visieloos en zonder ruggengraat.

 • Dorien schreef:

  Zonde! Was een uitstekend raadslid.

 • L. Feenstra schreef:

  Kennelijk populairder buiten dan binnen de partij.

 • jos stelling schreef:

  Ex-politici weten als geen ander wat er is mis met de (lokale) politiek. Ben benieuwd naar het grote Bijsterbosch interview.

 • Gert-Jaap schreef:

  De praktijk zal uitwijzen dat buiten de raad meer bereikt kan worden. In Utrecht ben je als raadslid vastgeketend aan het meerderheidscollege en dus zo goed als monddood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *