Rondleiding

EKKO van voor tot achter en onder tot boven

Foto's en tekst: Bas Koppe

Dat er bij EKKO bands optreden, is bekend. Maar wat gebeurt er in de rest van het pand? Dat lieten medewerkers en vrijwilligers zien tijdens een rondleiding op zaterdag 2 februari.

Voor de rondleiding begint, warmen de meeste bezoekers op met een kopje koffie in het café. De aanwezige vrijwilligers van EKKO hebben hun ouders en andere bekenden uitgenodigd om te komen kijken. Ook de ouders van vrijwilliger Edward Kerkhof zijn aanwezig. “Ik ben hier nog nooit geweest”, vertelt Wim Kerkhof. “Het lijkt mij allemaal heel interessant om te zien. En we houden zelf ook van muziek. Maar toch meer van hardrock dan van bands die hier vaak staan.”

Na de koffie wordt de groep gevraagd om naar buiten te gaan. De rondleiding begint bij de gevel. Waar Feike ter Wal, medewerker personeelszaken, vertelt over de geschiedenis van het poppodium die in 1986 begint. Ze wordt geholpen door programmeur Ilana van den Berg en assistent-programmeur Dirk Baart, die vandaag de rol van ‘feitjesman’ vervult. Hij vertelt over de naam van het podium. “Er wordt gezegd dat het vernoemd is naar de Engelse band Echo and the Bunnymen of dat het een afkorting is van Emancipatie, Kultuur, Kreativiteit en Ontmoeting.”


In de garderobe wordt het nieuwe kluisjes systeem geshowd. “Vroeger was dit de vergaderkamer van S.S.R., een studentenvereniging. Die zitten nu in een pand aan de Oudegracht”, vertelt Ter Wal. “Een tijdje terug hebben we onder andere nog een tafel teruggebracht die hier door de vereniging gebruikt werd. Daar waren allemaal namen in gekerfd.”

Aan de andere kant van de gang is de Achterkamer. Die wordt soms als vergaderruimte gebruikt en is op dagen met een show de plek waar de band zich kan terugtrekken. Omdat er vanavond meerdere bands spelen, wordt de ruimte gedeeld en zit er nu een band die enigszins verbaasd opkijkt als de groep binnenkomt. Toch luisteren sommige leden geboeid mee.

Na een tweede beklimming bekijkt de groep de zolder. In het grote kantoor wordt uitgelegd hoe een band geboekt wordt en wat daar financieel en qua promotie voor gebeurt. Het kleine kantoor aan de andere kant van de zolder wordt afgedaan met de zinnen “hier is het altijd koud. De verwarming is stuk.” Hier blijkt ook dat het personeel van EKKO het op sportief gebied goed doet. Op een balk staan verschillende bokalen, onder andere van het voetbaltoernooi ‘Cultuurtje Speciaal’.

Daarna daalt de hele groep weer af naar de begane grond. In het café wordt de groep in tweeën gedeeld. Met z’n allen de kelder bekijken, gaat niet passen. Echt ieder hoekje komt aan bod. In de kelder staan veel opgestapelde kratten frisdrank, speciaalbier en drie tanks met 1000 liter pils. Het is proppen en het past met de helft van de groep maar net.

 

Terug boven de grond wordt de groep via de keuken en het toilet naar de zaal geleid. Daar staat Laplander te soundchecken voor hun optreden van die avond. Bij het toilet wordt even stilgestaan. “We hebben nu al een tijdje een genderneutraal toilet. Wij dachten dat de vrouwen het vervelend zouden vinden, al die mannen erbij. Maar het blijkt meer andersom te zijn”, aldus Ter Wal.

Achter het podium is vooral techniek te zien. Van filters voor de lampen om verschillende kleuren te maken tot de versterkers voor de geluidsinstallatie van de zaal. Ook is er een speciale werkplek voor de verzorger van de planten die in het café staan. Na het hele pand te hebben verkend, eindigt de rondleiding weer in het café. Hier wordt de rondleiding afgesloten en is er de mogelijkheid om te blijven eten.

Ter Wal kijkt tevreden terug op de middag. “We wilden het klein houden. Dus hebben we het niet groot geadverteerd en alleen aan het personeel en de vrijwilligers gevraagd of ze vrienden en bekenden mee wilden nemen die dit interessant vonden.” De rondleiding was een pilot. “We hebben nog nooit een open dag gehouden.”

Ook voor Edward Kerkhof was het leuk om zijn ouders mee te nemen door EKKO. “Het is altijd leuk om de plek te laten zien waar je je tijd spendeert en heel enthousiast over bent.”

 

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *