Restaurant als laboratorium

Een test voor de heropening van de horeca. Is dat zinvol?

  • Door Redactie
  • |
  • 11 februari 2021
  • |
  • 1 reactie

Voor Madeleine hoeft het niet

De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD willen door middel van een test in Utrecht onderzoeken of de horeca weer open kan.

Het idee is dat drie bedrijven worden geselecteerd die onder voorwaarden open kunnen. Medewerkers van de zaak worden meerdere keren getest. Bezoekers moeten voor binnenkomst een sneltest doen en zich vijf dagen later weer laten testen. In de zaak moeten mondkapjes worden gedragen en uiteraard afstand van elkaar worden gehouden.

Met de test hoopt en de Koninklijke Horeca Nederland de opening van de horeca tekunnen bespoedigen. Het Utrechtse college van B & W staat positief tegenover de test en heeft voor de uitvoering goedkeuring gevraagd aan Den Haag.

Goed idee dit experiment?  

Will Jansen, hoofdredacteur van het toonaangevende vakblad voor de horeca Bouillon!, gelooft er niet in.

“Het is vreselijk wat de horeca momenteel overkomt. Mooie zaken weten niet meer hoe ze moeten overleven, dus goede ideeën zijn welkom. Maar dit lijkt me geen goed idee. Ik krijg het idee van een restaurant als laboratorium. Uit eten gaan betekent voor mij plezier in een ongedwongen ambiance. Ik zoek in een restaurant de plaatsvervangende huiselijke warmte, ik zoek vrolijkheid. Dat is de helft van het werk. Vooraf en achteraf testen, mondkapjes? Daarvoor ga ik niet naar een restaurant.”

“Kijken wat er wel kan”

Sidney Rubens wil in principe wel meedoen

Sidney Rubens, restaurant Brass, is positiever. “Ik vind het goed dat er nu gekeken wordt naar wat wel kan in plaats van wat niet kan. Laten we kijken hoe het uitpakt. In principe zou ik wel mee willen doen met zo’n proef. Maar het is voor mij wel van belang dat het vooraf testen goed geregeld wordt. Dan denk ik aan een thuistest op dezelfde dag. Want gasten voor de deur laten testen en ze dan een kwartier in de kou op de uitslag laten wachten, is niets.”

“Een fijne avond lukt niet met deze voorwaarden”

Martijn Broekhuijse, bar bistro Madeleine, zal niet met zo’n test meedoen. “Prima dat er gekeken wordt wat mogelijk is, maar dit lijkt me niets voor Madeleine. Het draait bij ons niet alleen om goed eten. Ook de sfeer is essentieel. Wij willen de gasten een fijne avond bieden en dat lukt niet met deze voorwaarden. Ik vind dit gepolder waar we weinig mee opschieten. Nu worden cafés en restaurants weer over een kam geschoren. Waarom mogen we niet net als in Spanje met de lunch openen voor zo’n vijftien man? Waarom mag een grote zaak als van de Valk niet voor een beperkte groep open? Ik geloof meer in maatwerk dan in zo’n proefballonnetje.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *