Alle tijd

Door Andere ogen over Ronald Giphart

Het leven en de carrière van schrijver Ronald Giphart staat vanavond centraal in het Max-programma Door Andere Ogen. Fons de Poel spreekt onder meer met Bart Chabot, Kluun, dochter Tip en zoon Broos.

Onlangs verscheen zijn boek Alle tijd; een ode aan het belang van vriendschap. Giphart baseerde zijn roman onder meer op zijn vriendenkring die hem al 40 jaar omringt, sinds de periode op de middelbare school. Zij leerden elkaar begin jaren tachtig kennen op het Baarnsch Lyceum. Het leven en de carrière van Giphart worden geduid door Raymond van de Klundert (Kluun), Bart Chabot, Katrijn van Hauwermeiren, Jean-Marc van Tol en Tip en Broos Lammes, zijn dochter en zoon.

Giphart wordt door zijn omgeving geschetst als een zeer rationele man, voor wie het schrijven “een manier is om de werkelijkheid aan te kunnen,” zoals Jean-Marc van Tol het formuleert. Door Andere Ogen volgt zijn bliksemcarrière: van de onstuimige romans waarmee hij als beginnend auteur grote groepen lezers aan zich wist te binden, tot de man die hij vandaag is: een gevestigd auteur die ook een literaire veelvraat is en zich samen met zijn vrouw Mascha ook werpt op kookboeken.

Het leven heeft Giphart niet gespaard. Een vroege scheiding van zijn ouders, de euthanasie van zijn moeder (PvdA-politicus Wijnie Jabaaij) en de ernstige ziekte die zijn jongste kind Lasse, kort na zijn geboorte, overleefde. Pijnlijke gebeurtenissen in zijn leven verwerkt hij letterlijk door erover te schrijven, zeggen mensen in zijn omgeving.

Het programma wordt vanavond om 20.25 uur om NPO 2 uitgezonden. Jeroen Wielaert sprak voor De Nuk met Giphart over zijn laatste boek. Hier kan je het interview lezen.

Redactie

Eén reactie

Reageren
  1. Foto: Ik weet dat er nooit geld is voor een foto ( zelfs bij de grote kranten) maar doe er wat aan. Een beroerde foto haalt alles onderuit. Zie foto van Giphart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *