NAAR VERWACHTING IS DE RESTAURATIE VAN DE DOMTOREN AAN HET EINDE VAN DE ZOMER KLAAR

Domtoren stijgt uit de steigers en dat wordt gevierd met een speciaal concert van de stadsbeiaardier

 • Door Redactie
 • |
 • 20 maart 2024
 • |
 • 2 reacties

De Domtoren trekt langzaam haar jasje uit en wordt steeds meer zichtbaar. De komende dagen wordt het laatste deel van de steiger rondom de lantaarn, het bovenste deel van de Domtoren, verwijderd. Daarmee zit het moeilijkste deel van de restauratie erop. Dat moment wordt gevierd met een speciaal concert op de beiaard van de Domtoren op maandag 25 maart om 14.00 uur, met een mix van Utrechtse liedjes.

Als de laatste steiger wordt verwijderd, is de Domtoren weer voor de bovenste 40 meter zichtbaar. Dat is ruim een derde van de toren. De lantaarn is het deel met het meest gedetailleerde beeldhouwwerk van de toren, met bijvoorbeeld de waterspuwers en de pinakels rondom de torenspits. In de lantaarn zitten nog steeds stenen delen verwerkt die al sinds het begin in de Domtoren zitten, dus bijna 700 jaar. Dat is extra bijzonder omdat de lantaarn ook het deel is dat het meeste te lijden heeft onder de weersinvloeden. Hierdoor was aan de lantaarn het moeilijkste restauratiewerk nodig.

Wethouder Dennis de Vries (vastgoed) kijkt uit naar het moment: “De lantaarn is een bijzonder deel van de Domtoren. Niet alleen om het prachtige beeldhouwwerk dat met veel aandacht in ere is hersteld. Dit is het eerste stukje dat Utrechters zien. Dat puntje waar je naar zoekt als je door de stad fietst of thuis komt van vakantie. Dat we dat nu weer terug hebben is natuurlijk het vieren waard!”

Het concert begint op 25 maart om 14.00 uur. Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht, speelt Utrechtse liedjes zoals ‘Stedelied van Utrecht’, ‘De eenzame toren’, ‘Als ik boven op de Dom sta’, klassieke muziekstukken en popliedjes, waaronder ‘Simply the best’ van Tina Turner.  

Naderend einde restauratie

De restauratie gaat verder. Tijdens de restauratie wordt van boven naar beneden gewerkt, waardoor de steiger de komende maanden steeds verder zakt. In totaal wordt meer dan 440.000 kilo aan steigerwerk en planken afgebroken. De toren is en blijft gedurende de restauratie open voor bezoekers, die tijdens rondleidingen de resultaten van de restauratie al goed kunnen zien. Naar verwachting is de Domtoren gerestaureerd en uit de steigers aan het einde van de zomer van 2024.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Gré Braodslee schreef:

  as ik bove op de dom kom , kijk ik euvuh nao beneê dae’n zie’k ut ouwe grachie ut Vreheburreg en ‘ut wijk c, Nou dan sprink me hartjie opuh, ik ben trots wat daggie wat, dur is geêun mooie pleeeheeekie as Utereeg mij staaaed als utereg my staaeed.

 • René van de Kraats schreef:

  Ik ben benieuwd of ik ook nog het schoollied van mijn toenmalige lagere school op het Domplein te horen krijg. Als ik me goed herinner luidde de tekst:
  “Waar een eeuwenoude toren
  neerziet op een zonnig plein,
  waar zich klokkenspel doet horen
  klankenreeksen licht en fijn,
  staat de school waar ieder kind
  zonneschijn en vrijheid vindt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *