Mr. Beam

Pianisten zetten Domtoren vanaf 15 oktober in het licht

Christiaan Kuyvenhoven is de eerste in een reeks pianisten die vanaf 15 oktober tot en met 21 december ’s avonds op het Domplein in Utrecht spelen met het klank- en lichtspel ‘Keys of Light’. Na de premièreavond bespelen uiteenlopende pianisten dit bijzondere kunstwerk waarmee een spel ontstaat tussen muziek, licht en architectuur, voor het publiek geprojecteerd op de Domtoren.

De slimme software analyseert de muzikale input en zet iedere pianotoets om in een spectrum aan ontwerpen die vervolgens worden geprojecteerd. Daardoor is geen optreden hetzelfde; de ontwerpen variëren en transformeren bij ieder spel, waarmee telkens een nieuw beeld ontstaat. Een kunstwerk als ‘Keys of Light’ is nooit eerder op deze schaal in Nederland vertoond, waardoor deze interactieve lichtinstallatie uniek mag worden genoemd. Christiaan Kuyvenhoven, bekend van onder meer de Nationale Opera en het Koninklijk Concertgebouw Orkest en jurylid van het Frans Liszt Pianoconcours, speelt bij de feestelijke première van ‘Keys of Light’, dinsdagavond 15 oktober om 21.00 uur.

Domtoren in de steigers
De Domtoren, hét Utrechts icoon, staat volledig in de steigers vanwege een ingrijpende restauratie. Vanaf 16 oktober tot 21 december biedt ‘Keys of Light’ allerlei pianisten, van jong tot oud en van amateur tot professional, de gelegenheid te spelen en op die manier hun eigen projecties te creëren. ‘Keys of Light’ is in principe elke avond te zien en te horen, op de woensdag- en zondagavonden na.

Utrechtse studio Mr. Beam
Mr. Beam, de Utrechtse studio die ‘Keys of Light’ heeft ontwikkeld, is actief over de hele wereld. Het bedrijf heeft talrijke creatieve voorstellingen ontworpen voor uiteenlopende projecten, zoals La Fête des Lumières in Lyon, het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, iLight Singapore,  de band Kensington, het Van Gogh Museum, Lichtfestival Gent en Holland Opera. Mr. Beam is ook de maker van ‘hier woont nijntje’, een projectie die vanaf de eerste dag van de wintertijd elke avond op de gevel van het nijntje museum in Utrecht te zien is.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *