Jubileum

Domstad Jeugdorkest viert verjaardag op Jaarbeursplein

Beeld: Mariëlle Doelman

Het Domstad Jeugdorkest viert dit jaar z’n vijfentwintigste verjaardag. Dit doen ze onder andere door met alle 180 leden een concert te geven op het Jaarbeursplein. Het concert begint vanmiddag om 16:15.

Op het plein trappen zij het jubileumjaar af, dat is niet zonder reden. “De kinderen treden best vaak op. Vaak zit er dan familie, zoals vaders en moeders of opa’s en oma’s, in het publiek. En we vinden dat veel meer mensen uit de stad moeten kunnen meegenieten. Want de kwaliteit is heel hoog en het is leuk om zoveel kinderen te zien musiceren.” Ook maken de trappen het een goede optreedplek, volgens vrijwilliger  Patrick van der Heijden. “En het is een groot plein, dus we zitten de mensen die hun bus of tram moeten halen niet in de weg.”

In totaal zullen 180 muzikanten op het plein spelen.“We noemen het wel een pop up concert, maar achter de schermen is dat niet zo. Want er moeten ook allerlei slaginstrumenten en muziekstandaards mee. Dat is nog wel een logistieke klus. Gelukkig zijn er ouders die dit heel goed kunnen organiseren.”

Het programma bestaat uit een korte toespraak van wethouder Anke Kleijn (cultuur). “Zij komt ons feliciteren en daarna spelen de koperblazers een apart stuk. Dat knalt er lekker in. Daarna spelen het Juniororkest en het Jeugdorkest een paar stukken en we sluiten af met een stuk dat door alle 180 muzikanten wordt gespeeld.”

“Dat de kwaliteit hoog is, heeft met meerdere factoren te maken. Als je begint, kom je in het Jongstrijkorkest. Daar doe je ervaring op in het samenspelen”, legt hij uit. “Daarna stroom je door naar een mini-symfonieorkest met ook blazers erbij. Dan kunnen ze auditie doen voor het Juniororkest waarin het klassieke werk aan bod komt. En in de bovenbouw van de middelbare school stromen ze door naar het Domstad Jeugdorkest.”

Het volledige jubileumprogramma is te vinden op de website van het orkest.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *