verhalen uit de bus

Is dit de bus naar de rechtbank?

Het was een rustige lentedag en had tussen twee ritten genoeg tijd op Utrecht CS om rustig passagiers uit te laten stappen, mijn volgende rit in te stellen op de ov-chipcomputer en geheel zen naar de halte voor mijn volgende rit te rijden om daar weer mensen in te laten stappen. Ik had zelfs tijd voor een bakkie koffie dus het was goed vandaag. Maar het zou nog beter worden…

 Het was tijd voor vertrek en ik sloot de voordeur. In mijn rechterspiegel zie ik op het laatste moment een vrouw op mijn bus afrennen, druk bellend, met haar vrije hand wanhopig wuivend richting mijn spiegel. … en omdat het zo’n fijne dag was, opende ik m’n voordeur nog voor haar. Ze kon zo uit ‘Keek op de Week’ komen met haar rode, houtje-touwtjesjas, een groene, ribfluwelen pantalon en een kapsel à la Koosje Veenendaal… maar dan van touw door teveel chemicaliën.

 

 ‘’Goedemiddag… u houdt van spanning?!’’

‘’Ga je naar de rechtbank?’’ Ik was wel in voor een geintje, zeker omdat ze niet eens de beleefdheid kon opbrengen om terug te groeten maar meteen tutoyerend van wal stak.

 ‘’Gelukkig niet, ik heb een V.O.G. maar geen strafblad.’’ Ze luisterde niet eens en ging fronsend, nog steeds druk bellend de bus in en ging zitten.

 

 Ze was niet bepaald subtiel in haar belvolume en ineens hoorde ik tussen het getetter over een afspraak ineens: ‘Lange Nieuwstraat’… en ik begon breed te grijnzen. Ze wilde de stad in, naar hotel restaurant ‘De Rechtbank’ waar ik met mijn gezin wel es een terrasje pak en waar zij hetzelfde wilde doen. Ik ging de stad uit.

 

Normaal gesproken vind ik dit niet leuk – okay, een beetje dan – maar zij kwam nogal onbeschaafd binnen en dan ben ik ‘a wee bit’ minder meegaand. Ik wilde me eigenlijk al omdraaien en vriendelijk doch dringend verzoeken of mevrouw misschien iets zachter kon telefoneren? Zover kwam het niet want bij haar was inmiddels ook het kwartje gevallen dat ze in de verkeerde bus was gestapt en stapte resoluut op mij af…

 

 ‘’Ga je niet naar de Lange Nieuwstraat?’’

‘’Dat klopt mevrouw… en nogmaals goedemiddag!’’

 ‘’Ehh ja… goedemiddag.’’ Ze besefte dat ze toch wel enigszins was overgeleverd aan enige behulpzaamheid mijnerzijds. Iemand die ze zojuist nog had beoordeeld als een robot die grappig probeerde te doen. Iemand die tot haar beschikking stond. Een ‘lagere’ kaste.

 ‘’Dus je gaat wèl naar de Lange Nieuwstraat?!’’

‘’Nee mevrouw, u vroeg of ik er niet heen ging en dat bevestigde ik.’’ Dit verwarde haar…

 ‘’Maar dit is toch lijn 8?’’

‘’Dit is zeker lijn 8 maar vanaf CS en vele andere haltes, gaat deze lijn twee kanten op en er staat duidelijk Lunetten op mijn bus. Topografisch gezien zou het dus onlogisch zijn als deze bus via het centrum van Utrecht zou gaan.’’ Haar kaak zakte lichtjes maar ze bleef sterk…

 ‘’Ja maar volgens 9292 moest ik toch de 8 vanaf perron D2 nemen.’’

‘’Sorry mevrouw, maar als u wellicht iets minder gepreoccupeerd was geweest met uw telefoongesprek, dan was u nu veel dichterbij ‘De Rechtbank’ want u stapte op perron D3 in.’’ Hier had ze niet van terug.

 ‘’Goed… okay… hoe kom ik daar nu het snelst?’’ Bijna beleefd…

‘’Ik stel voor dat u op de eerstkomende halte de weg oversteekt naar de tegenoverliggende halte, terug gaat naar Utrecht Centraal en daar vanaf Jaarbeursplein… niet Jaarbeurszijde… lijn 2 pakt. Die brengt u naar uw rechtbank.’’ Zonder ook maar een bedankje ging ze luid tetterend verder met bellen.

 Ze was ‘not pleased’ maar niet vanwege mijn antwoord. Ze besefte nu dat ze door haar eigen schuld niet op tijd kon zijn voor haar afspraak. En volgens mij zag ik, door haar licht zakkende kaak, dat ze ook niet had verwacht dat iemand die volgens haar slechts was opgeleid om rondjes te rijden, ook nog es beleefd èn in fatsoenlijk Nederlandsch kon antwoorden. Ze stapte druk bellend uit bij Station Vaartsche Rijn en liep de verkeerde kant op. Met een allerfijnste grijns op m’n bakkes reed ik verder…  

Auteur B.U. Shido
Auteur

B.U. Shido

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *