Gemeenteraadsfracties hebben gekozen en niet gekozen leden. De laatsten zijn commissieleden die de fracties ontlasten door commissievergaderingen bij te wonen. Ze mogen het woord voeren maar tijdens raadsvergaderingen hebben commissieleden geen stemrecht. Voor hun werkzaamheden krijgen ze een vergoeding. Derk van Bergen is commissielid van de Utrechtse CU-fractie. Bij de laatste verkiezingen stond hij nr. 10 op de lijst van zijn partij. Op de site van de CU lezen we dat Derk uit Zaltbommel komt, lid is van de gereformeerde kerk, in een studentenhuis woont en een kater heeft. Als kandidaat sprak hij mooie ambities over de rol van de politiek. “Ik kom uit een echt ‘CU-nest’. Zolang als ik weet ben ik al geïnteresseerd in politiek en in besturen. Het sociale uitgangspunt van de partij is iets waar ik heilig in geloof. Het lokale bestuursniveau staat het dichtst bij de Nederlander zelf, en is dus het best in staat om die te bereiken.”
Derk is betrokken bij het lokale bestuursniveau. Maar in die betrokkenheid kent Derk zijn grenzen. Want Derk is ook een man van de klok, van orde moet er zijn. Dat bleek afgelopen donderdag toen Yvonne Hessel namens Utrecht Solidair aan wethouder Oosters vragen stelde over de voortgang van De Machinerie. Een onderwerp van belang. Niet voor Derk. Hij keek op zijn horloge en constateerde dat de vragenstelster de toegestane tijd met bijna een minuut had overschreden. Derk bracht een punt van orde in: “de tijd was overschreden en dit was echt extreem.” Hij deed het verzoek om daar in het vervolg op te letten.
Na de antwoorden van de wethouder vroeg de voorzitter of Hessel nog een vraag had. Maar dat ging natuurlijk niet door. Want daar was Derk weer met zijn punt van orde. Utrecht Solidar was nog steeds ruim over de tijd. Voorzitter en griffier knikten instemmend en de vraag mocht niet worden gesteld. Het braafste jongentje van de klas kreeg nog net geen zoen van de juffrouw.
CU-commissielid Derk van Bergen maakte met zijn moment of fame in de Utrechtse politiek duidelijk dat orde boven inhoud gaat. Kennelijk zijn visie op lokaal bestuursniveau.
Of Derk een mooie toekomst tegemoet gaat in de politiek is niet zeker. Maar laten we ons over hem geen zorgen maken. Het gaat ongetwijfeld goed komen met hem, want Derk kan klok kijken. En dat doet hij voor 179,34 euro per vergadering.
Kijk hieronder naar de inbreng van Derk van Bergen aan de lokale politiek.
Tsss, wat een naar tiep joh.
Dat noemen wij een ettertje.
Armpjes over elkaar, zittend de op de eerste rij. En maar wachten op een complimentje van de juf. Iedereen herinnert zich deze types wel. Als je dan ook nog eens lid bent van de gereformeerde kerk, weet je hoe het afloopt.
Jarenlang voor de klas gestaan en de braafste jongetjes uit de klas waren niet mijn favorieten.
Holland op zijn smalst. Wat gênant zeg.
Heerlijk filmpje. Wat een grappig ventje.
Dit is niet helemaal eerlijk, want dit was tijdens het vragenuur van de gemeenteraad en daar krijgen commissieleden NIET voor betaald. Het was inderdaad een beetje kinderachtig gedrag, maar hij zat hier dus onbetaald en die nuance wil ik wel maken.
Wat een naar mannetje
Nuance bij Marieke, in Utrecht krijgen commissieleden aanwezig bij het vragenuur een vergoeding, gelijk aan een vergadering. Meestal zijn uitsluitend de vragenstellers aanwezig. Soms andere partijen bij een onderwerp waar ze op wilen reageren.
En je nog verbazen dar mensen geen interesse hebben in de politiek
Dit is dus een mooi stemadvies. Opzouten met dit soort gasten die niets met onze stad hebben.
Ter verdediging van dit aspirant gemeenteraadslid; ik zou de gemeenteraadsleden die moeite met klokkijken hebben niet graag de kost willen geven.