eten op hoog niveau

De Volkskrant roemt uitzicht én keuken van Utrechts restaurant De Watertoren

Hiske Versprille, culinair recensent van De Volkskrant. beschrijft in deze zomerperiode restaurants met een bijzonder uitzicht. Voor deze serie belandde ze in Utrecht waar haar keus als vanzelfsprekend op restaurant De Watertoren in het Rotsoordgebied. Vanzelfsprekend, want waar vind je mooier uitzicht als je in onze stad wil eten. “Het is alsof je eenmaal boven tot het einde van de wereld kunt kijken.” schrijft Versprille.

“Boven een bepaald basisinkomen schijnt meer geld nauwelijks invloed te hebben op hoe gelukkig mensen zijn – veel belangrijker is dat hun buren niet méér verdienen,” meent Verprille. “Datzelfde vergelijkende perspectief gaat op bij hoogten en uitzicht. Een keukentrapje is genoeg voor een weids panorama, zolang alles om je heen maar kleiner is. Omgekeerd kan één langer iemand, ongelukkig gepositioneerd, je Mount Everest-ervaring grondig verpesten. Neem Utrecht, een stad die niet bepaald bekendstaat om z’n Manhattan-achtige giraffenbouw. Natuurlijk is er de Dom, inmiddels al zes jaar voor renovatie omsteigerd als een kerstboompiek in bubbeltjesplastic. Met 112 meter is dat veruit het hoogste gebouw van Utrecht en ook de hoogste kerktoren van het land, maar vergeleken met andere Nederlandse wolkenkrabbers staat hij niet eens in de top-25. Het grote voordeel van zo’n stad met vrijwel louter laagbouw is dat je niet zo heel ver de hoogte in hoeft om je boven alles verheven te voelen. De Watertoren van het voormalige industriegebied Rotsoord, met bovenin een restaurant, is weliswaar maar 37 meter hoog – eenderde Euromast, eenachtste Eiffeltoren – maar eenmaal boven heb je het gevoel dat je tot het einde van de wereld kunt kijken.”

Versprille roemt de locatie maar is ook enthousiast over de keuken. “Chef Bram van der Bor bedenkt onstuimige, maar technisch goed uitgevoerde gerechten met volop groente, spetterende kruiden en veel zelf gefermenteerde gerechten.”

Een leuk weetje. De chef heeft zelf weinig op met het fraaie uitzicht op grote hoogte.

“Vindt de chef het niet jammer dat hij zelf tijdens het werken zo weinig meekrijgt van het uitzicht, omdat de keuken aan de binnenkant zit?, vraagt Versprille.

‘Dat valt wel mee, denk ik’, zegt bedrijfsleider Dijkgraaf. Fluisterend: ‘Hij heeft hoogtevrees.’

Ook slager Dick van Schip is enthousiast over het uitzicht vanaf de watertoren. Hieronder legt hij uit waarom.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *