'onjuist en misleidend'

De PvdA stelt reeks kritische vragen over uitverkoop sociale huurwoningen

 • Door Redactie
 • |
 • 16 maart 2021
 • |
 • 5 reacties

Bülent Isik

Bülent Isik (PvdA) heeft naar aanleiding van onze artikelenserie over Mitros en de verkoop van huurwoningen vragen gesteld aan B&W.  

In vijf delen behandelde De Nuk afgelopen weken de verkoop van sociale huurwoningen in de binnenstad. Mitros verkocht eerst 239 en daarna nog eens 22 huurwoningen. Op de achtergrond spelen stedelijke kwesties. De prijs van wonen in de hele stad wordt opgedreven. Voor veel mensen met een gemiddeld inkomen is wonen onbetaalbaar geworden. Ook speculatieschandalen als Kanalengate zitten de bevolking dwars.  

Isik van de PvdA stelt dat zijn partij de afgelopen jaren tegen de uitverkoop van huurwoningen was. Diverse wethouders zouden volgens hem niet geluisterd hebben naar bewoners en PvdA. Isiks partij vormt met drie raadsleden een kleine fractie. In zijn vraagstelling gaat hij op vele aspecten van de verhalenserie in. Zo overtrad Mitros diverse verplichtingen zoals ‘sociale huur’, de woonruimteverdeling via Woningnet en de regel ‘geen verkoop van deze woningen in binnenstad en Oost’. Over de eerste twee aspecten vraagt hij: ‘Heeft het college toentertijd Mitros aangesproken op het feit dat Mitros de verplichting niet naleefde en wat heeft dit opgeleverd?’ Over de verkoop van woningen in binnenstad en Oost, en de toestemming van B&W daarvoor, stelt de PvdA dat B&W mogelijk ‘onjuist en misleidend’ heeft gehandeld.   

De PvdA-man vindt daarnaast dat dat de verkoop van vele woningen in strijd is geweest met het uitgangspunt van alle partijen: juist méér sociale huurwoningen. Hij vindt dat het Mitros-vermogen (3,7 miljard euro) moet worden ingezet voor sociale woningbouw. 

Binnen zes weken gaat wethouder Diepeveen de vragen beantwoorden. Dan beoordeelt Isik of hij mogelijk een debat gaat aanvragen. 

Hier vindt u de vragen. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • W schreef:

  Succes Bülent Isik!
  Het is schandalig wat er in Utrecht met sociale woningen gebeurt. Jammer dat de PvdA in Utrecht maar 3 zetels in de gemeenteraad heeft.
  Waar zijn toch die bestuurders gebleven met sociale voelsprieten voor ons Utrechters?
  Er wordt alleen maar voor yuppen en studenten die lekker na hun studie hier blijven hangen, gebouwd. Verschrikkelijk! Waar blijft die eerlijke verdeling?
  Geboren en getogen Utrechters moeten voor een woning uit noodzaak hun geliefde Utrecht uit!
  Waar blijven toch de woningbouwplannen voor senioren die graag kleiner, maar wél in hun eigen buurt willen blijven wonen? En stop die mensen vooral niet in hoogbouw, laat ze contact met de buitenwereld houden. Dan willen ze best verhuizen.
  Kunnen deze artikelen ook niet naar de DUIC? Die heeft een nog groter bereik!

 • Chris schreef:

  @W. Met de gemeente als grote adverteerder en een hoofdredacteur die bijklust voor de gemeente is Duic vermoedelijk niet geïnteresseerd in dit soort kritische artikelen. Anders zouden ze die wel schrijven.

 • W schreef:

  Chris. Dank voor je info, dat wist ik niet!
  Ik denk trouwens dat heel veel mensen, die ook geabonneerd zijn op de DUIC, dit niet weten! Hoe onpartijdig is de DUIC dan wel?

 • Roland Goetgeluk schreef:

  Over de DUIC
  Geen enkele krant is gelukkig onpartijdig; ook de NUK niet. Onpartijdig nieuws bestaat niet. Dat maakt het lezen van vele kranten leuk en leerzaam.

  Voor de DUIC geldt echter een ander verhaal: dit is geen journalisme. De Duic was en is doelbewust een sales/marketingkanaal van het communicatiebedrijf DDK. Op zich is dat prima en slim, ware het niet dat de DUIC zich profileert als journalistiek blad. Dit is aantoonbaar niet zo. UN, NUK en https://www.nieuws030.nl/ zijn platforms met echte journalisten.

  Over Mitros
  Het is goed dat Bulent Isik zich vastbijt in deze materie. Ook mijn oud-collega prof Peter Boelhouwer spreekt zijn verbazing uit. Als mede-oprichter van de Wijkcoöperatie Kanaleneiland vechten we ook tegen dit soort praktijken voor Mitros, Portaal en Bo-Ex op Kanaleneiland.

  Ik hoop wel dat Bulent ook kritisch is naar ooit PvdA-wethouder Harrie Bosch. Deze heeft deze werkwijze van Mitros wel goedgekeurd met de eis dat ze betaalbaar zouden blijven. Zoals gebruikelijk bij veel wethouders en dit Kabinet wordt nagelaten harde contractuele voorwaarden te stellen. Herman Tjeenk-Willink zegt dat beleid ook uitvoerbaar moet zijn. De kritiek op Harry Bosch geldt harder voor SP-wethouder Paulus Jansen, GroenLinks-wethouder Diepenveen en D66 wethouder Verschuure.

  Kortom: PvdA, SP, GL en D66 zijn verbonden aan deze ellende en dus zal er geen verandering komen, tenzij Bulent een Omzigt zal zijn. En al hij dat niet is, dan valt hem niet erg veel te verwijten want zo’n rol is bijna onmenselijk als raadslid. Niet hij, maar de coalitiepartijen GL en D66 vallen veel te verwijten want het is al jaren bekend dat er veel zaken fout gaan.

  Rekenkamerwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *