Careyn / Tuindorp-Oost

Annemieke van der Vorst: “Mijn vader werd niet gedwongen om met Zembla te praten”

Actievoerders voor het stadhuis - Foto: Annemieke van der Vorst

“Het nieuws dat de ouderen moesten verhuizen, kwam als een bom”, aldus Annemieke van der Vorst. Haar 95-jarige vader woont in Tuindorp-Oost en is te zien in de uitzending van Zembla over de kwestie rondom Careyn. Zorgconcern Careyn heeft veel beloftes gedaan tegenover bewoners die niet zijn nagekomen.

De vader (95) van Annemieke van der Vorst loopt zijn oude appartement uit – Foto: Annemieke van der Vorst

Annemieke van der Vorst was aanwezig bij de vergadering waarin werd aangekondigd dat de ouderen zouden moeten verhuizen op 25 juni 2018. Het zou een rustige vergadering worden, maar het verliep anders. “Careyn vertelde dat de ouderen moesten verhuizen en dat de jongeren uit het huis zouden gaan. Dat nieuws sloeg in als een bom”, aldus Van der Vorst. Ze vertelt dat er in de vergadering met lastige termen en afkortingen werd gesproken. Het was voor de ouderen absoluut niet te volgen. “De ouderen waren na die bijeenkomst een hele tijd van slag en in de war. Ze sliepen en aten slecht.”

Familieleden van de bewoners zochten in diezelfde week nog de pers op en Van der Vorst en haar 95-jarige vader werden gevraagd om mee te werken aan een uitzending van ZEMBLA. Haar vader zag daar in eerste instantie tegenop omdat hij zo moe was, maar besloot het toch doen. Van der Vorst benadrukt dat zij en ZEMBLA niet hebben aangedrongen op zijn deelname. “Op de dag van de opname kreeg mijn vader te horen dat de opname niet door zou gaan. Dat vernam hij van een medewerker van Careyn. De organisatie blijft volhouden dat mijn vader van deelname af wilde zien. Het personeel zou hem huilend en overstuur hebben aangetroffen. Maar mijn vader zegt zelf: ‘Ik ben geen kleine jongen, ik laat me de wet niet voorschrijven’. Hij is niet in de war, hij weet heel goed wat er speelt. Wat Careyn zegt is een pertinente leugen.” Van der Vorst zegt dat andere ouderen is verzocht om niet met ZEMBLA te praten.

Van der Vorst benadrukt dat het personeel ‘hartstikke lief’ is. Er heerst volgens haar echter wel een angstcultuur: er werd niet gesproken over de verhuizing, dat mocht niet van de directie. “De klachten gaan puur en alleen over het management. De organisatie stond een tijd onder verscherpt toezicht. Ze zijn een tijd heel braaf geweest. Ik werd in de laatste maanden van het toezicht zelfs gebeld als mijn vader op een uitje ging, dat hadden ze nog nooit gedaan. Toen het verscherpte toezicht ophield, werd ik niet meer gebeld. Het lag er zo dik bovenop,” aldus van der Vorst.

Van der Vorst zegt dat er veel beloftes zijn gedaan door Careyn die niet zijn waargemaakt. Zo was de ouderen verteld dat ze niet zouden hoeven verhuizen tot de nieuwbouw er was. Dat bleek dus niet zo te zijn. De dertig ouderen moeten in twee jaar tijd twee keer verhuizen en zitten de komende vier jaar in een bouwput. En dat terwijl veel van hen erg oud zijn. De ouderen wonen nu voor één of twee jaar in een appartement. “Het gaat nu wel goed met mijn vader. Maar hij moet wel wennen aan zijn appartement. Hij mist de jongeren”,  Ze vertelt hoe blij de mensen met de jongeren waren: “Ze deden activiteiten met hen, zoals etentjes, borrels, barbecueën en spelletjesavonden. Als mijn vader een probleem had met zijn computer, vroeg hij hulp aan een van de jongeren.”

Careyn reageerde tot deze week nergens op. Op de uitzending van ZEMBLA reageerde het zorgconcern schriftelijk. Ze beweren nogmaals dat de vader van Annemieke van der Vorst zou zijn gedwongen om te spreken in het televisieprogramma. Woensdag verscheen er toch een reactie op het prikbord in Tuindorp-Oost. De Raad van Toezicht, Centrale Ondernemersraad, Centrale Cliëntenraad en de Raad van Toezicht van Careyn reageren gezamenlijk op de DWDD-uitzending en op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’. Careyn verklaart dat het bedrijf een positieve omslag heeft gemaakt en op de goede weg is. “De zorg staat weer centraal en de professionele ruimte is weer teruggegeven aan de medewerkers”, staat er te lezen. Van der Vorst had de verklaring nog niet gelezen, maar lacht om de korte samenvatting die de Nuk haar geeft. “Dat is wel een beetje laat. Ze beloven steeds van alles maar die beloften zijn loos. Dan verlies je op den duur alle vertrouwen in de leiding.”

De aflevering van Zembla is hier te zien. 

De reactie van Careyn op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’, zoals ze dat op prikborden van Tuindorp-Oost hebben laten weten:

Foto: Cees Grimbergen

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

 • agnes schreef:

  Ik heb zojuist de uitzending van Zembla gezien en ben er kapot van. Ouderen worden door Careyn behandeld als afval. Zelden werd het cynisme van de zorgbestuurders zo scherp in beeld gebracht. We noemen ons een beschaafd land, wel ik denk daar nu toch echt anders over. Het gaat niet om mensen, het gaat om geld verdienen. De artikelen van Grimbergen zijn er het bewijs van. Laat mij maar niet oud worden, dan wordt me een tocht naar de hel bespaard.

 • Nathalie Wijntjes. schreef:

  Wat een gruwelijk portret werd er in Zembla van Careyn geschilderd. Ouderen als verdienmodel, dat is om onwel van te worden. En dan een nietszeggende verklaring op het prikbord durven plakken in de arrogante overtuiging dat daarmee de kous af is. Wat een weerzinwekkende regenten. Hoewel ik pas 32 ben, overweeg ik nu om op de Partij voor de Ouderen te stemmen.

 • Caro schreef:

  En niet alleen Careijn,ook Amsta,Cordaan,Laurens, noem ze maar op……
  Geen incidentjes hoor.
  En het management op camera liegen dat ze zo goed bezig zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *