Will en Didi Jansen proeven

De Nuk Afhaalgids: We worden gelukkig van het eten van Broei

Eten afhalen of bezorgen is lange tijd het domein geweest van de ‘vette hap’: pizza, friet, shoarma, döner en natuurlijk de onuitroeibare Chinees. Door de corona eisen ook ‘gewone’ restaurants een deel van de markt op. Het aanbod is groter dan de vraag, de concurrentie groot. Restaurants moeten zorgen voor een overzichtelijke website met ruime keus en voor gemak en eenvoud. Dus niet te veel bakjes en zakjes en we willen als consument niet ook nog eens een half uur in de keuken moeten staan. Kwaliteit is erg belangrijk en ook duurzaamheid verdient aandacht. Én je moet je onderscheiden. Hoe staat het met de afhaalmarkt in Utrecht? Will Jansen van Bouillon Magazine gaat voor de NUK op onderzoek uit, samen met zijn dochter Didi, voor de foto’s en het toegewijde meeproeven. Badhuis, Vegitalian en Concours gingen vooraf, deze week halen ze hun maaltijd bij Broei op de Oosterkade.

Venkel all the way is het menu van week 14: een voorafje, soep, showstuk en dessert, alle vier met venkel in de hoofdrol. En dat is een voltreffer, zeker als je rekent dat je dat allemaal voor € 27,00 per persoon in huis haalt.

Je moet je onderscheiden als aanbieder en dat doet Broei met deze aanpak. Vrijwel alle ingrediënten komen uit de directe omgeving en het lekkere brood komt uit eigen bakkerij. Oké, het is niet meteen uit het bakje op je bord en hup weer achter de computer. Er moet eerst wat gerommeld worden in de keuken, maar dat is dan wel de inleiding tot een klein feest.

Dat begint al met het brood en de crème van pastinaak die er ongevraagd bij zijn gedaan. Brood is gevaarlijk vooraf, want voor je het weet, is je trek gehalveerd. Ooit was ik in de keuken van driesterrenchef Nadia Santini van Dal Pescatore in de buurt van Cremone. Ze stopte me een hapje gesmoord varkensvlees met een pesto van peterselie, knoflook en citroen in de mond. Haar schoonmoeder, met schort voor, stond ernaast en zei als een echte matrone: ‘Nooit eten voor de maaltijd, je moet honger hebben.’ Tja, maar als dat brood met die pastinaakcrème nou zó lekker is?

Venkel is een gulhartige groente, ze geeft wat ze kan, royaal en rondborstig. Ze voedt en streelt, maar zonder overdaad. Bij het gure aprilweer verwarmt ze hart en ziel. Het is eigenlijk een wonder hoe goed ze samengaat met andere ingrediënten, waarbij ze meer ondersteunt en verbindt dan dat ze de hoofdrol opeist.

Erg lekkere ravioli

-In het voorgerecht met de vriendelijk zoetzure shiitake, de ravioli (erg lekker met olijf, gefermenteerde ui en paddenstoel), de spinazie en de sla (met groente doen ze niet zuinig bij Broei).

-In de soep gaat de venkel elegant samen met de kappertjesvinaigrette. Dat is echt een vinding, je zou willen dat je hem zelf zo kon maken.

Soep die je zelf zou willen kunnen maken

-In het hoofdgerecht danst de venkel met de linzen, de smeuïge tahin, de botersla-smaak van de gebakken little gem en de knapperige dukkah met hazelnoten.

In het hoofdgerecht danst de venkel met de linzen

-En in het pièce de résistance, het sinaasappelcakeje, de kardemom crumble en het ijs van Karmelietbier, is de superlekkere en lichte venkelmarmelade een regelrechte topper. Het gaat om fruit en niet om suiker.

Het dessert is een regelrechte topper

Kortom, het hele menu staat als een huis. Het is winters, maar ook fris en na afloop voel je je energiek en ontspannen. Op de achtergrond zingt David Bowie dat we voor één dag helden zijn. Met zulk eten gaat dat lukken.

Bij Broei snappen ze het dus

Bij Broei snappen ze het dus. Het gekke is dat gepatenteerde vegetariërs in de kennissenkring het gezellig, rommelige restaurant aan de Oosterkade niet meteen bovenaan hun lijstje hebben staan, terwijl de keuken toch een regelrechte aanrader is. Wanneer je op zoek bent naar een antwoord op de vraag; hoe kun je nou echt lekker eten zonder vlees of vis? Dan is het antwoord Broei. Ze maken er verrassend eten dat je gelukkig maakt. Je kunt het eten afhalen in bakjes met statiegeld. Ben je meteen af van je schuldgevoel als je naar je kliko kijkt. Het is ook handig voor Broei zelf, want voor die 15 euro fiets je echt wel terug en neem je misschien nog weer wat uit de winkel mee.

Lees hier onze afhaalrecensies van Badhuis, Vegitalian en Concours.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *