Van Piekeren aan het woord

De hele wereld is Parade

Nu onze demissionaire leiders-van-de-valse-hoop duidelijk hebben gemaakt, dat versoepeling er voorlopig niet in zit, is dat natuurlijk een ontzettende tegenvaller voor de Horeca. Voorlopig geen terrassen en doorgaan met het bezorgen van daghappen, waar vooral Thuisbezorgd van profiteert. Gelukkig zit ik in de cultuursector. We moeten nog even wachten op de resultaten van de experimenten met getest publiek, maar dan kunnen we weer los. Ik merk dat het verlangen naar een optreden met meezingend publiek zo groot is, dat zelfs voor een ongelovige geldt, ‘hoop doet leven’.  Heel Nederland is allang weer twee keer naar de kapper geweest, maar wanneer wij weer een podium op mogen; geen flauw idee.

Ik klaag niet, als een Samurai ben ik het eerste jaar doorgekomen, heb mijn “blessings” geteld en dankbaar geweest. Nee, Corona is geen rechts complot om de linkse hobby “cultuur” voor eeuwig van de kaart te vegen. Het gaat om de volksgezondheid, dus voorlopig wordt er nog niet gezongen en voor schilderijen moet je naar het internet.  Ondanks leveringsproblemen en trombosegezeik blijft demissionair minister Hugo de Jonge, zoals je het verwacht van een CDA’er, hoopvol dat we een zomer gaan krijgen, die je normaal alleen in fillums ziet. 

Het toverwoord van deze zomer wordt: buiten. De kans op besmetting is, als je niet langer dan een kwartier met elkaar tongt, in de buitenlucht een stuk kleiner dan binnen. Deze zomer speelt het sociale leven zich buiten af en daar hoort muziek en kunst bij. Ik ben meteen naar de website van de gemeente gegaan om mijn vergunning voor straatartiest aan te vragen. Op de pagina was te lezen dat er door Corona geen vergunningen werden afgegeven. Nog steeds hetzelfde bericht als een jaar geleden.

Vóór Corona hebben we twee seizoenen zonder vergunning op straat gespeeld en dat had een reden. In Utrecht is het namelijk niet toegestaan om versterkt op straat te spelen, doodsbang voor overlast. Je zou kunnen afspreken dat 80db mag. Maar ja, wie gaat dat handhaven en daarom is versterkte muziek VERBOTEN! Je mag in Utrecht dus wel met een doedelzak op de gracht gaan staan en alle vullingen van de voorbijgangers eruit janken, maar je stem een beetje versterken zodat je niet hoeft te schreeuwen is VERBOTEN!

Wat wel mag in Utrecht is demonstreren. Als groep of organisatie moet je een vergunning aanvragen of een melding maken bij de gemeente. Als individu hoef je, om gebruik te maken van je vrijheid van meningsuiting, geen melding te maken. Zoek een plek waar je geen overlast kunt veroorzaken, ga op je zeepkist staan en uiten maar.

Ik maakte een bord met de tekst “Ik demonstreer”, en schreef een manifest van een A4tje met een pleidooi “voor” versterkte muziek op straat. We hebben onze liedjes versterkt op straat kunnen spelen omdat we geen straatmuzikant meer waren maar demonstrant.  

Wie weet lukken de experimenten en kunnen we van de zomer weer op plekken spelen waar publiek naartoe kan komen. We blijven hopen, maar daar hoeven we niet op te wachten. Deze zomer moet de culturele sector gewoon naar de mensen toegaan en hun kunsten laten zien op de plekken waar het kan. Als de musea nog dicht zijn, laat dan je schilderijen, je foto’s of je beelden zien op de routes waar iedereen zijn Coronarondje loopt of op het parkeerterrein van het winkelcentrum. 

Geef dansdemonstraties in de tuin tussen twee flats of zing je liedjes in het parkje bij jou in de wijk, waar het veilig kan. Deze zomer gaan we alle bewoners van Utrecht laten zien dat we er nog zijn en dat we allemaal als individu demonstreren om eindelijk weer gezien, gehoord en beleefd te worden. We kunnen als sector Utrecht weer een beetje blijer maken. 

In New York zijn deze zomer 200 locaties aangewezen waar de cultuur buiten op een veilige manier zijn kunsten kan tonen. Je kunt natuurlijk blijven hopen dat onze gemeente nog met een goed uitgewerkt plan komt om hetzelfde in Utrecht te doen of gewoon wachten tot je een ons weegt.

Mijn bord en mijn A4tje liggen klaar, ik ga deze zomer heerlijk muziek maken waar mensen zijn. Ik ga mijn mening uiten op de manier die het best bij me past, zingend.

Jan van Piekeren

Lees ook de maandelijkse column van Jan op https://www.straatnieuws.nl/

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

  • Wilhelmus Hoekstra schreef:

    Hi Jan & Johan, ik verheug me erop jullie weer al dan niet demonsterend hier in Utrecht tegen te komen en te genieten van jullie heerlijke liedjes. Ook ik merk dat er zoveel behoefte is dat er weer “iets” gebeurt. Heel veel succes en optimist als ik ben komt het vast goed. Want we moeten door, door, door!! Wilhelmus de Oranje Man

  • TT schreef:

    Zo is het Jan, gewoon gaan !

  • Johan schreef:

    helemaal goed maatje! Ik kan niet wachten om “buitenspel”met je staan zingen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *