literatuur

De goede achternaam 

Tijdens een concert van Thijs Boontjes fantaseert Fenna over een achternaam die goed zou zijn voor haar eigen carrière. 

Hij komt het podium op in een leren broek en een Versace-achtig overhemd. ‘Ha Utrecht!’ Vrouwen van mijn leeftijd gillen. Mannelijke bezoekers stellen zich aanzienlijk gereserveerder op. Mijn vriend ‘V.’ tegen mij: ‘Ga je ook juichen als ik zulke kleren aantrek?’ 

Thijs Boontjes, u kunt hem kennen uit de talkshow M. waar hij vorig seizoen de muzikale sidekick was. Vanavond treedt hij met zijn dans- en showorkest op in Cloud Nine van TivoliVredenburg.  

Thijs Boontjes weet hoe je een show weggeeft. Hij hamert op zijn keyboard en schuurt er bronzig tegenaan. Tussen de nummers door maakt hij grappen. En dan die broek. Maar ik ben fan geworden vanwege de songteksten: die zijn zowel weinig literair (‘kom eens effe hierrrr’) als zeer literair (‘twintigduizend is weinig voor een goede raket’) en blijven gemakkelijk hangen. 

Om succes te behalen heb je de bekende ingrediënten nodig, talent, doorzettingsvermogen en een netwerk, maar mijns inziens is een beklijvende naam ook van grote waarde. Een ‘Thijs de Jong’ had Cloud Nine vermoedelijk minder vlot gehaald. Het lijkt me zelfs dat het met een naam als Thijs Boontjes moeilijk is om géén artiest te worden (dat, of boer).  

Ik denk ook aan schrijvers die hun naam mee hebben, omdat die bijvoorbeeld allitereert (Roos van Rijswijk, Boudewijn Büch), klinkt als een merk (Lize Spit, Lotte Kok) of als poëzie (Ingmar Heytze, Tonke Dragt), of omdat er ook een groente in voorkomt (Maartje Wortel). Het zijn allemaal namen die prachtig staan op een boekomslag en iedereen graag uitspreekt. 

Intussen danst en zingt ook V. mee (‘ik ben je stohok, je gooit me weg en haalt me ohop’), al schreeuwt hij tussendoor nog wel in mijn oor dat Thijs dunne beentjes heeft. ‘Thijs Beentjes’, bedenken we, was inderdaad ook een geschikte naam geweest.  

Niemand weet waar mijn schrijverscarrière nu had gestaan als mijn achternaam Pompoen was, of mijn voornaam Rita. Wat er gebeurt als ik Meindert Fennema tegenkom, we verliefd worden, trouwen en ik zijn naam aanneem. Het blijft speculeren of ik de literaire Cloud Nine zou halen als ik echt ‘Tiethof’ zou heten, zoals ik zo vaak per ongeluk op mijn mobiel intyp. 

Auteur Fenna Riethof
Auteur

Fenna Riethof

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *