Amateurkunst

‘Cultuurlessen moeten op Domplein blijven’

  • Door Redactie
  • |
  • 7 februari 2019
  • |
  • 4 reacties

UCK op het Domplein - Beeld: Google Streetview

Het gebouw op Domplein 4 moet na de zomer ook plek bieden aan amateurkunstlessen. Daar heeft de Partij van de Arbeid samen met een aantal andere partijen een motie voor ingediend. Nu zit het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) nog in het gebouw.

Na de zomer sluit het UCK vanwege financiële problemen. Het is volgens de PvdA, Student & Starter, de SP, de Partij voor de Dieren en Denk belangrijk dat mensen na de zomer op Domplein 4 terecht kunnen voor onder andere muziek- en danslessen. “Omdat het besluit in het najaar genomen is, is er niet heel veel tijd om naar een nieuwe cursusaanbieder te zoeken”, zegt raadslid Hester Assen van de PvdA. “Ik wil niet teveel op de zaken vooruitlopen en denken ‘wat als het niet lukt’. Ik ga mij er voor inzetten dat het wel lukt. Daar is de gemeente nu ook hard voor aan het werk.”

Het UCK huurt het pand aan het Domplein van de gemeente. Als na de zomer de subsidie stopt, staat ook het pand leeg. “Het zou kapitaalvernietiging zijn als daar in september geen muzieklessen meer worden gegeven. De ruimtes in het pand zijn daar speciaal voor bedoeld. Ze zijn bijvoorbeeld geluidsdicht gemaakt.” Het is volgens Assen ook belangrijk dat er in de binnenstad een plek blijft voor cultuureducatie. “Hier heb je ook mooie mogelijkheden voor uitvoeringen met alle podia in de buurt.”

De partijen zien ook dat het gebouw overdag maar voor 40 procent bezet is. Zij stellen voor om verschillende culturele activiteiten te organiseren. “De nieuwe bestemming moet niet alleen maar cultuureducatie zijn. Je kunt er ook andere dingen organiseren. Het is zonde dat het nu overdag vaak leeg is.”

Bij het UCK volgen ongeveer 6000 mensen verschillende cursussen op het gebied van kunst en cultuur. Naast deze lessen maakt ook DomUnder gebruikt van het pand. Het nieuwe cursusjaar begint in september 2019.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

  • jos stelling schreef:

    Voor amateur cultuurlessen zijn (als men dat wil) genoeg mogelijkheden elders in de stad.
    Op deze unieke 2.000 jaar oude plek waar alles begon zou een Utrechts stadsmuseum (zie voorbeelden in elke andere grote of middelgrote stad) moeten komen. De ingang ook voor “Dom-Under” grote presentatie van Utrecht/ auditorium, verwijzingen en met hulp van bestaande musea (ook Leidsche Rijn). Onderdak voor het Volksmuseum (professionalisering) en een Utrechtse afdeling over de tweede wereldoorlog). Het home voor de Utrechtse stadsgidsen en het VVV. Boeken en tijdschriften over Utrecht. Etc. etc. etc….En dit alles openen bij Utrecht 900 jaar (2022) iets blijvends i.p.v. evenementen t.b.v. een feestcultuur-comité waar niemand op zit te wachten. Een plek voor mensen die houden van de stad. Bovendien: er zit daar onder de grond nog een stuk authentieke Romeinse muur. Vraag het maar aan Theo. Hou het weg bij de politiek- of cultuurmanagers (de goeden niet te na gesproken) . Wie doet ermee.

  • Marcel Gieling schreef:

    Ik ben geen voorstander van een andere vorm van cultuureducatie in het gebouw van de huidige uck. Utrecht heeft genoeg zelfstandige muziek-toneel-zang etc. docenten, vaak ook goedkoper dan het uck.
    Denk eens aan alle professionele muzikanten die door het gedwongen opheffen van orkesten nu thuis lessen geven. Een museale bestemming zou een mooie bestemming kunnen zijn.

  • jos stelling schreef:

    leuk Marcel, dan zijn we al met z’n tweeën.

  • Hans Visser schreef:

    Ik ben het volledig met de stelling van Stelling eens. Zo’n prachtige plek in de stad kan je véél beter benutten. Het is alsof de muziekschool Amsterdam op de Dam, naast de Nieuwe Kerk, het hoofdgebouw zou hebben.
    Destijds, toen de Gemeentelijke Muziek- en Dansschool verhuisde van de Lange Nieuwstraat naar het Domplein was dat vooral omdat het gebouw aan de Lange Nieuwstraat te klein werd. De muziekschool viel toen nog volledig onder gemeentelijke verantwoordelijkheid.
    Er werd gezocht naar een nieuwe locatie en na allerlei voorstellen (pand Vinke, nieuwbouw in Leidsche Rhijn) kwam het gebouw aan het Domplein in zicht, waar de Hervormde Burgerschool tot voor kort was gehuisvest.
    Geen overwogen gedachte destijds want er moest snel een ruimere locatie worden gevonden.
    Nu het UCK ophoudt te bestaan is er ook m.i. geen enkele reden om cultuureducatie op deze plek aan te bieden. Er is in de stad voldoende aanbod voor cultuureducatie en mocht dat nodig zijn, ook voldoende aanbod van geschikte locaties. En wellicht voor de cursisten eenvoudiger te bereiken dan het gebouw aan het Domplein.
    Maak van dit gebouw een prachtige locatie waar meer personen dan de 6000 cursisten van kunnen genieten.

    HansVisser, destijds coördinator muziekeducatie in het reguliere onderwijs, docent trombone en voorzitter MR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *