Kennis & Debat

Bye, Bye Britain. Hoe verder na de Brexit?

Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 31 januari uitstel gekregen van de Brexit. Inmiddels lijkt het land verdeelder dan ooit. Parlementsleden zijn wekenlang geschorst, fractieleden zijn uit de partij gezet en premier Boris Johnson heeft zijn meerderheid in het parlement verloren. Wat zullen de gevolgen zijn voor de relatie tussen de EU en het VK? En is de Britse democratie permanent beschadigd door Brexit? Hoe moet het verder met de burgers die worden getroffen door Brexit?

Op dinsdag 5 november organiseert TivoliVredenburg Bye, Bye Britain, een avond waarin onderstaande deskundigen deze vragen proberen te beantwoorden.

Felix Klos is persvoorlichter bij de Tweede Kamer en was kandidaat europarlementariër van D66. Daarnaast is hij historicus en specialiseerde zich in Europese integratie. Tijdens zijn studie liep hij stage bij senator Bernie Sanders en na zijn studie hielp hij mee in de campagne van Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Hij schreef het boek Winston Churchill – vader van Europa. 

Hanneke van Eijken is universitair docent Europees recht aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde met een proefschrift over Europees burgerschap en de rol daarvan in de constitutionalisering van de Europese Unie. Tijdens een detachering bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken was zij nauw bij de Brexit-onderhandelingen betrokken. Haar expertise ligt in het gebied van burgerschap in de Europese Unie, Europees migratierecht en grondrechtenbescherming. Hanneke is, naast haar juridische werkzaamheden, actief als dichter.

Gijs Jan Brandsma is universitair docent en onderzoeker Politiek en Bestuur van de Europese Unie aan de Universiteit Utrecht. Tevens werkt hij als een gasthoogleraar in European Governance aan de Universiteit van Konstanz, Duitsland. Zijn onderzoek is gericht op institutionele ontwikkelingen en op besluitvorming in de Europese Unie, in het bijzonder op ‘achterkamertjespolitiek’.

Kijk voor kaarten hier.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *