Mitros stopt verkoop sociale huurwoningen Oosterbuurt

Burgemeester enthousiast over verzet Oosterbuurt tegen verkoop sociale huurwoningen: “Het zijn de bewoners die de wijk maken”

  • Door Redactie
  • |
  • 10 juni 2022
  • |
  • 2 reacties

Burgemeester Dijksma tijdens de onthulling van het tableau

Het verzet tegen de verkoop van sociale huurwoningen was in de Oosterbuurt het hevigst. Sinds de jaren ´90 werden daar alle vrijkomende sociale huurwoningen in de buurt verkocht door Mitros. Dit leidde vanaf 2019 tot acties van de buurt. Vorig jaar besloot de woningcorporatie te stoppen met deze verkoop. Een mooi succes voor de buurt. Tijdens de onthulling van een tegeltableau in de Zonstraat feliciteerde burgemeester Dijksma de bewoners met het behaalde resultaat. Ook Jos Schuurman, voorzitter van de bewonerscommissie, was tevreden. Maar waakzaamheid blijft geboden, concludeerde hij.

“Die betrokkenheid en inzet voor de wijk vind ik geweldig. Uiteindelijk zijn het de bewoners die de wijk maken.” Burgemeester Dijksma sprak tijdens de onthulling lovende woorden over bewonersactie’s. Wat mij betreft zijn diverse wijken de beste wijken. Wijken met een mix van koop- en huurwoningen. In onze woonvisie met de titel ‘Utrecht beter in balans’ hebben we ook de ambitie beschreven dat we streven naar goede betaalbare duurzame woningen in gemengde wijken. Wijken waarin er plek is voor alle (inkomens)groepen, van jong tot oud en van studenten tot beginnende ondernemers. We streven naar een woningvoorraad die in 2040 voor 35 procent bestaat uit sociale huurwoningen en voor 25 procent uit woningen uit de middencategorie (middenhuur en goedkope en betaalbare koop). De Oosterbuurt is hier volgens mij een mooi voorbeeld van, met zowel koop- als huurwoningen. En ook daar heeft u als bewoners hard voor gestreden, met als resultaat dat Mitros vorig jaar heeft besloten om geen huurwoningen in de Oosterbuurt meer te zullen verkopen.”

“Toch mooi dat Mitros over de eigen schaduw springt!”

Jos Schuurman refereerde in zijn toespraak aan de woning Zonstraat 21 A. De woning die verkocht moest worden en daarmee de aanzet werd van de actie.

“Het overleg met Mitros voor behoud van de sociale huurwoningen is in 2019 begonnen met deze woning, Zonstraat 21A. Want die moest verkocht worden. Het beleid vanaf de jaren negentig was om elke vrijgekomen huurwoning hier in de buurt in de verkoop te doen. Dat was toen het systeem en zo werkte het. Alles wat ik hier is zeg is niet bedoeld om iets of iemand ergens van te beschuldigen, maar soms leren we van het verleden.”

“Het spandoek halen we weg, maar gooien het niet weg”

“Het lijkt erop dat Mitros nu zelf ook is gaan inzien dat het anders moet. Vorig jaar augustus heeft ze besloten om ‘tot nader order’ in de Oosterbuurt geen huurwoningen meer te verkopen. Zou het spandoek hebben geholpen: hashtag ‘Does lief’? Echt liever geworden! Toch mooi dat Mitros over de eigen schaduw springt! Mitros heeft twee jaar geleden toestemming gegeven voor het gedicht op de zijgevel van Zonstraat 45, dat de gemengde buurt bejubelt. Ook heeft Mitros vorig jaar deze zijgevel van nr. 21 grondig opgeknapt, zodat het tegeltableau kon worden aangebracht.

En een paar weken geleden-en nu volgt de klap op de vuurpijl-kregen wij het goede nieuws dat de Oosterbuurt van de verkooplijst is gehaald, waarschijnlijk tot 2025. Wij zijn optimistisch. Afschaffing van de verhuurdersheffing levert Mitros 20 miljoen euro op. Mitros is financieel een van de sterkste woningcorporaties van Nederland. En we hebben weer een ministerie van volkshuisvesting. Mitros kan zich weer volledig storten op de kerntaak: het bevorderen van sociale woningbouw. We verwachten dat de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe College van B&W daar ook flink de schouders onder gaat zetten. Woonvisie van de gemeente Utrecht is niet voor niets ‘Utrecht voor iedereen’.

Schuurman is optimistisch, maar blijft waakzaam.

“We hebben geen reden om wantrouwend te zijn. Dat spandoek halen we morgen na drie jaar van de gevel, we rollen het op en leggen het op zolder. Maar we gooien het nog niet weg!”

Het spandoek wordt nog niet weggegooid

Lees hier een terugblik van Els Leicher op de strijd in de Oosterbuurt die al in de jaren ’80 begon.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Leo Roncken schreef:

    En nu die andere sociale huurwoningen van Mitros nog uit de verkoop!

  • utrechter schreef:

    Alleen jammer dat Mitros ze vervolgens aanbied voor de maximale huur van 753 euro. Dat houdt in dat vele mensen niet eens mógen en (kunnen) reageren op zo’n huis.
    Mitros is kampioen huren vet te verhogen om bij mutatie die huizen vervolgens tegen een zo hoog mogelijke prijs weer in de verhuur te zetten. Ook in Wijk C zijn voldoende voorbeelden te vinden….
    Van deze olifantenorganisatie is niet veel sociaals meer over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *