Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Floor Luchten tipt ‘Visjes’)

Floor Luchten tipt

 1. Truus van Lier / M. van Diggelen, K. Domselaar
 2. Aleksandra / Lisa Weeda
 3. Violeta / Isabel Allende
 4. Droom Groot / Eva Jinek
 5. Wat je van bloed weet / Philip Huff
 6. Komijnsplitsers – Marieke Lucas Rijneveld
 7. De egel, dat ben ik / Toon Tellegen 
 8. Het grote Bosatlas Puzzelboek I en II
 9. De nieuwe Tsaar / Steven Lee Myers
 10. Natriumchloride – Jussi Adler-Olsen
Het levensverhaal van Truus van Lier op nr. 1

Visjes van Joost Oomen is een verhaal om even bij weg te dromen

Deze zomer las ik de debuutroman van Joost Oomen, Perenlied; een verhaal vol fantasie en absurditeit wat zo goed en liefdevol geschreven was dat ik niet kon wachten op Oomens volgende boek. Vol verwachting begon ik dan ook gelijk aan zijn nieuwe boek, Visjes. Anders dan het fictieve verhaal van Perenlied vertelt Joost Oomen in dit boek over zijn eigen belevenissen op het eiland Salina, waar hij een zomer verbleef in een kunstenaarsresidentie. Dit betekent niet dat het boek geen fantasie bevat. Samen met Oomen droom je weg bij de kleurrijke bloemen, de blauwe zee, de rokende vulkanen en natuurlijke de talloze soorten visjes die om het eiland heen zwemmen. Je krijgt een inkijkje in hoe hij de wereld ziet en kruipt als het ware in zijn hoofd als schrijver en dichter: over zowel de inwoners als de vissen van het eiland verzint hij talloze verhalen. Het doel van zijn reis is om een vis te vangen met een gedicht, want hij weigert te geloven dat “poëzie alleen iets is voor op het droge”. Hij probeert zich in te leven in de vissen, in hun gevoelens en literaire smaak, wat zowel iets grappigs als iets heel liefs in zich heeft.  

Ik heb genoten en geglimlacht bij het lezen van dit verhaal en waande me echt even in de straatjes van Salina. Dit boek speelt zich af in de Corona-tijd. Tussen beschrijvingen van de reis door is te lezen hoe het was voor de schrijver om weer op reis te zijn in zo’n vreemde periode: onzeker, bijzonder, spannend en een beetje onwerkelijk. Reizen is iets waar denk ik velen van ons naar verlangden toen dit een tijdlang niet kon. Met dit boek neemt Oomen je toch even mee naar Italië. Hij wil graag iets teruggeven aan Salina, hij wil proberen dichters aan te trekken die ook hun poëzie aan de vissen voor willen dragen, ook al is het Oomen zelf niet gelukt er een vis mee te vangen. Ik ben dan zelf geen dichter, maar ik zou na het lezen van dit boek maar al te graag een zomer willen besteden op het eiland. Visjes is een absolute aanrader voor wie zin heeft in een verhaal vol licht, illustraties van het leven op een afgelegen Italiaans eiland en net als bij Perenlied een zachte, poëtische schrijfstijl die ontroert: een verhaal om even bij weg te dromen. (Floor Lochten)

Redactie

Eén reactie

Reageren
 1. Lieve Floor, wat een verrassing om jou hier tegen te komen in deNUK. Ik ga je tip ”Visjes” zeker lezen. Ik wil er wel even op wegdromen in deze tijd. Liefs Ilona uit Culemborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *