Kunst

Boek over de wonderlijke beelden van Pinky Messchaert

Komt u wel eens in de Hamburgerstraat, tussen de Nieuwegracht en de Lange Nieuwstraat? Zo ja, dan zal u de etalage waarin Pinky Messchaert een van haar beelden, bij toerbeurt, etaleert niet zijn ontgaan. Al vijfentwintig jaar tovert deze Utrechtse kunstenares met haar creaties een glimlach op de gezichten van voorbijgangers. Het zijn dan ook bijzondere beelden.

De kunstenares noemt zichzelf geen beeldhouwer, maar beeldopbouwer. Haar beelden ontstaan dan ook niet uit het hakken in hout of steen, maar uit het assembleren van gevonden, veelal ijzeren materialen. Dat zijn soms onderdelen van een oude koelkast, hark, propeller of een onderdeel van een sloopauto. Denk vooral niet dat het opbouwen een makkelijk proces is. Gevonden stukken moeten, indien nodig, jaren geduldig wachten voor de juiste bestemming is gevonden. In haar atelier staan ook rijen kisten waarin een diversiteit aan materialen keurig gerangschikt bewaard worden. Knalpijpen bij de knalpijpen, schoffels bij de schoffels enzovoort.

Het opbouwen van een nieuw beeld (veelal dierfiguren) begint in het hoofd van de kunstenares, in het blad van een roestige zeis ziet zij onmiddellijk een vleugel van een vogel, maar wat zoek je daar dan bij? Het is een grote puzzel voordat het beeld de gestalte van een vogel krijgt. Passen, meten, lassen, evenwicht zoeken in de juiste proporties et cetera. Hoe staat een reiger of hoe loopt een varken? Kennis van de anatomie is dan ook een vereiste.

Boek als verdiend eerbetoon

Pinky Messchaert volgde een opleiding aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten (HKU) en in deeltijd aan de vrije Academie Psychopolis in Den Haag. Over haar beeldend oeuvre verschijnt in maart 2019 een boek. Het is een verdiend eerbetoon aan ruim dertig jaar scheppend werk. In het boek wordt veel oud, maar ook recent werk afgebeeld zodat de ontwikkeling die Pinky Messchaert heeft doorgemaakt in de ruimste zin wordt getoond.

Mocht u nooit in de Hamburgerstraat komen dan is het de moeite waard een keer om te lopen en de etalage van nummer 34 te bekijken. Ik weet bijna zeker dat ook op uw gezicht een glimlach verschijnt.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *