Renovatie en geen sloop

Bo-Ex deed begin dit jaar onderzoek naar flat Hanoidreef:” Merendeel bewoners ervaart woningen als ongezond”

  • Door Redactie
  • |
  • 15 juli 2021
  • |
  • 1 reactie

Bo-Ex  doet te weinig om essentiële herstelwerkzaamheden aan de 10-hoog flat aan de Hanoidreef uit te voeren. De situatie, die eerder door de gemeenteraad als mensonterend werd omschreven, moet volgens bewoners zo snel mogelijk verholpen te worden. Dat was de inzet van een kort geding dat op 2 juni plaatsvond.  

Na een 4,5 uur durende zitting besloot de rechter de zaak aan te houden. (lees hier meer). Bo-Ex zegde toe binnen een maand een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de klachten van de huurders. Bo-Ex kon niet tijdig de onderzoeksresultaten aan de rechter presenteren. De rechter heeft toen besloten dat vrijdag a.s. uitspraak wordt gedaan. 

Wel is inmiddels gebleken dat al begin dit jaar op verzoek van  Bo-Ex een uitgebreid onderzoek onder de bewoners van de flat is uitgevoerd door Woonsupportplus. Het rapport is in februari al aan Bo-Ex aangeboden. Bo-Ex heeft pas gisteren op verzoek van de raadslieden van de bewoners de resultaten hiervan bekend gemaakt.

Tijdens de rechtszaak is dit onderzoek niet door Bo-Ex ter sprake gebracht. Bo-Ex laat weten te hebben gewacht met het openbaar maken omdat “er nog een aantal verdiepende gesprekken met de bewoners moesten worden gevoerd.” Desgevraagd geven de bewoners aan dat zij nooit een uitnodiging van Bo-Ex hebben ontvangen.

Het onderzoek bevestigt in meerdere opzichten de klachten van de bewoners. Over de woonbeleving in de winter noteert het rapport:  

“ln veel woningen bevindt zich nog enkel glas. Mensen ervaren veel tocht via de ramen en kieren aansluiting kozijnen. De ramen sluiten slecht en regenen in. Er zijn bewoners die melding gedaan hebben van condensatie op ramen. Bij deze bewoner zijn er gaten geboord in het onderprofiel van het raam zodat het condensatievocht naar buiten wordt afgevoerd.” 

Bijna 70% van de bewoners ervaart de woningen als niet comfortabel en ongezond, heeft last van geluidshinder, ervaart de niet te regelen ventilatie als zeer slecht met uitschieters betreffende vocht en schimmel, tocht en slechte afvoer en 30% pleit voor sloop/nieuwbouw.

Al jaren wordt er gesproken over een mogelijke sloop van de flat aan de Hanoidreef. Dat is volgens Bo-Ex ook na dit rapport niet aan de orde. “We kiezen voor renovatie en niet voor sloop.” 

Mr. Tomlow, samen met advocaat mr. Gabrelian ingeschakeld door de bewoners,: “Tijdens het kort geding betoogde Bo-Ex dat zij niets van de klachten wist en dat die pas voor het eerst vlak voor de procedure gemeld waren. Nu blijkt dat Bo-Ex al eind vorig jaar/begin dit jaar opdracht had gegeven voor het onderzoek en dat dit natuurlijk was op basis van gemelde klachten. Anders wordt zo’n duur uitgebreid rapport niet gemaakt. Dus al in februari was Bo-Ex precies op de hoogte van de klachten en de ernst daarvan. Bo-Ex heeft dit tijdens het kort geding stelselmatig verzwegen. Dat heet in de volksmond ‘liegen’.” 

Het rapport is hier te lezen.  

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Caroline Van veen schreef:

    Na tig jaar is Bo-Ex bezig met wat zij renovatie noemen in Lombok. Wij hadden ook schimmel enkel glas scheure in stucwerk huis verzakt.In de buurt spreekt men over achterstallig onderhoud( 30 jaar niks gedaan) ipv renovAtie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *