Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Lidwien Lefferts

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Lidwien Lefferts. Een bijzondere Utrechter met stip. Mijn vrouw kreeg meteen een klik met haar toen Lidwien een winkel runde in de Voorstraat, en later in de Twijnstraat (Label Lidwien), met nieuwe en tweedehands kleding. Het bleef niet bij verkoop want met haar luisterende oor en een bakkie erbij, ontstonden er altijd mooie gesprekken.

Ze vond mijn werk mooi en zo gebeurde het dat ik met regelmaat werken in haar winkel mocht ophangen en niet zonder succes. Momenteel schildert ze en werkt ze al schilderend met mensen met beginnende dementie bij het Odensehuis in Wijk Oost. Ik ben blij dat dit portret voltooid is zodat ik het met haar kan ruilen voor één van haar prachtige, abstracte werken.

Hoe? Plakkaatverf met kwastjes nr. 2 en 5… op zwart papier, 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Primitivo di Manduria. C’est tout.

Hermanus, 18 maart 2021.

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *