Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Jan van Piekeren

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Jan van Piekeren. Het was een genot om aan te werken, aan deze markante tronie. Al snel wist ik dat dit geen gewoon portret ging worden maar één met een bijzonder Uteregs tintje. Dat hij van Utrecht houdt, stroomt uit al zijn poriën en via zijn stembanden met zijn rauwe stem. Onvervalst en even oprecht, schrijft hij ook voor diverse kranten in Utrecht, waaronder Het Straatnieuws en De Nuk. Over klein en groot leed maar ook Rutte ontsnapt niet aan zijn scherpe pen. Alles op autodidactische wijze want de beste leermeester ben je toch ook zelf? Ik kan het beamen.

Ik hoop hem snel eens te ontmoeten en in het echie te beluisteren als hij met Johan Fransen en liefst meerdere kornuiten optreedt. Zijn boodschap? “Geef om elkaar, we hebben elkaar allemaal nodig, want niemand kan het alleen.” 

Hoe? Aquarelpotloden… op zwart papier, 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Piccini. C’est tout.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

4 reacties

Reageren
  1. Wat een schitterend portret! Petje op de grond kerel! 🙂
    Tot gauw,
    Groetje,

    Johan.

  2. Geweldig gewoon doorgaan hoop nog mooie dingen in de stad van je te zien vraag subsidie die commisie die daar overgaat geeft dat aande gekste dingen zie wijde doelen met die trap nu jij verdient wel veel meer een verrijking van de stad succes!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Dank je E Westerhoff! Subsidie geloof ik niet zo in… brengt geen prikkels. De gemeente mag uiteraard wel alles van me kopen maar ik vrees dat ze niet zitten te wachten op werk waaraan je meteen ziet wat de boven, – en onderkant is. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *